РАНЕН ПУБЕРТЕТ

Какво е ранен пубертет?

Хормоните са химически известители, които носят информация от една клетка на друга в тялото и се регулират от хипофизната жлеза, разположена под мозъка. Тези хормони се разнасят чрез кръвта и са отговорни за регулацията на основните телесни функции, включително половото развитие и контрола на пубертета. Понятието “Пубертет“ описва нормалните биологични промени на тялото, които водят до полова зрялост и възможността за възпроизвеждане. При момичетата нормалният пубертет започва на възраст между 8 и 12 години, а при момчетата между 9 и 14 години.

 

Програмирането на пубертета е частично определено и от наследствеността, така че момичетата обикновено се развиват както са се развивали техните майки и сестри, що се касае до началото на периодите, но други фактори като мозъчни аномалии, включително хидроцефалия, могат да разстроят този деликатен процес и да позволят по-ранен старт на пубертета. „Ранен пубертет” означава, че тези промени са настъпили много по-рано от очакваното. При децата със Спина Бифида и хидроцефалия) – особено момичетата – е твърде вероятно пубертетът да започне по-рано отколкото при другите деца. 

 

 

Стадии на пубертета

Физическите промени, отбелязвани по време на  пубертета, се класифицират съгласно така наречената „Скала на Танер“. Стадий 1 е детство (преди пубертета), а стадий 5 е пълна зрялост. Обичайната последователност при момичетата е както следва:

 1. Започва развитие на гърдите.
 2. Бедрата се разширяват и се стартира бърз растеж, който обикновено трае около четири години.
 3. Окосмяват се половите органи (което се появява от три до шест месеца след като се развият гърдите).
 4. Други части на тялото се окосмяват.
 5. Менструация, която се обикновено се появява от две до две и половина години след като се забележи растеж на гърдите. Миризмата на тялото също може да се промени. 

 

Средната възраст, на която започва развитие на гърдите при момичетата е 9 до 10 години. Пубертетът обикновено започва по-рано при Афро-Американските момичета в сравнение с момичетата от Европеидната раса. Някои експерти са открили, че развитието на гърдите при Афро-Американските момичета започва година по-рано от това на момичетата от Европеидната раса. Обикновено за пълното развитие на гърдите са необходими поне три години.  Ако основното развитие на гърдите започне преди 8 годишна възраст, то се счита за ранно. (понякога при момичетата се забелязва известно развитие на гърдите, без да има други признаци на пубертет. Тази изолирана промяна обикновено се счита за нормална).

 

Обичайната последователност при момчетата е:

 1. Започва растеж на тестисите.
 2. Стартира бърз растеж.
 3. Пенисът се уголемява.
 4. Окосмяват се половите органи.
 5. Окосмяват се и други части на тялото.

Ако при момчетата започне основен растеж по-рано от 9 годишна възраст, това се счита за ранен пубертет.  

 

 

Ранен пубертет

Ранният пубертет може да причини някои проблеми, свързани с растежа и развитието. Първо, когато започне бърз растеж костите стават като при възрастните. След това костите спират да растат и не могат да израснат повече. Така че повечето деца, при които пубертетът започва твърде рано, ще бъдат по-ниски отколко биха били в противен случай. 

Друг основен проблем с ранния пубертет е, че промените на тялото започват много по-рано отколкото при другите деца. Това придава на децата различен вид. Децата с ранен пубертет могат да бъдат обект на закачки. Това е често срещано при момичетата, които са с ранно развит бюст. Момичетата могат да получават сексуални предложения, за които не са умствено и емоционално готови. Момчетата могат да станат по-агресивни в сравнение със своите връстници.

Децата с ранен пубертет могат да се чувстват самотни и отхвърлени. Възрастните може да очакват от тях да се държат като по-зрели отколкото на практика са. Това може да е трудно за децата, тъй като те не успяват да оправдаят очакванията на другите за тяхното поведение и държание. За децата със спина бифида, ранният пубертет и всички проблеми, които го съпровождат, могат да направят всекидневния живот още по-тежък. 

 

 

Ранен пубертет и спина бифида и хидроцефалия

Не се знае със сигурност защо децата със спина бифида и хидроцефалия са по-предразположени към ранен пубертет. Повечето считат, че хидроцефалията променя времето, в което мозъкът изпраща „пубертетни хормони“ към кръвния поток.

Вашето дете трябва да бъде прегледано от личния си лекар, ако той или тя: 

 • започне ранен пубертет;
 • има необичайна последователност на стъпките, описани по горе, или
 • има много бързо сексуално развитие.

От личния лекар на детето се очаква да ви насочи и предостави направление към ендокринолог, специализиран в проблеми с хормоните и жлезите (ендокринната система). Ендокринологът ще изиска направата на няколко изследвания, за да може да постави точна диагноза и да определи какво, ако е необходимо такова, лечение трябва да бъде предписано. Към тези изследвания трябва да се включи и измерване растежа на костите, чрез проверка на т.нар. „костна възраст“ чрез рентген на лявата ръка и китка. Регулярното измерване на растежа и физическото развитие трябва да бъдат документирани и сравнявани с нормите на развитие. При момичетата, може да се извърши и ултразвуково сканиране на яйчниците и матката. В случай, че се започне лечение ще е необходимо да се извършват изследвания на всеки няколко месеца, особено през първата година. Това ще помогне да се потвърди, че детето ви се повлиява правилно от лечението, в допълнение към клиничните оценки за нивото на растеж и сексуално развитие.

 

 

Лечение

Целта на лечението е да се предотврати или забави началото на половото съзряване. Една от причините да се обмисли лечение е, че бързия растеж и костно развитие могат да попречат да детето да достигне пълния си ръстов потенциал. Друга причина за лечение е, че едно малко дете може да не е физиологически готово за физическите и хормонални промени, които се появяват по време на пубертет. Ако не се открият други проблеми, обичайното лечение е отлагането на пубертета. Това се извършва чрез инжектиране на медикамент, който го преустановява временно. Най-често използваният медикамент се нарича леупролид (Lupron). Лечението се провежда чрез месечни хормонални инжекции, и с подходящата помощ и интервенция не би трябвало да създаде проблеми на по-късен етап от живота. Медикаментът обикновено спира пубертета след три до шест месеца и може дори да върне назад някои от промените. Повечето хора считат, че отлагането на пубертета помага на децата да израснат по-високи отколкото биха били в противен случай. Но по-важното е, че забавянето ще позволи на децата (както и на техните родителите) да се приспособят към своите растящи тела и чувства, и ще им помогне да имат здравословна полова идентичност.

Въпреки това не всички деца се нуждаят от лечение и вие трябва да се ръководите от съветите на ендокринолог.

 

Има ли странична ефекти от такова лечение?

През първите 6 седмици от лечението момичетата могат да изпитват промени в настроенията си; акне; увеличаване на гърдите и вагинално кървене. Момчетата могат да имат увеличено окосмяване на половите органи и растеж на тестисите, както и да се появи акне. Въпреки това тези ефекти са временни и трябва да бъдат преустановени до седмата седмица от лечението. Също така може да се появи зачервяване и лека болка на мястото, където се поставя инжекцията.

 

Ако се диагностицира ранен пубертет, е много важно да разговаряте с детето си и да му обясните промените, които се случват с него, както и причините за тези промени. Ако се затруднявате, помолете ендокринолога или специализирана медицинска сестра да разговаря с детето ви. Окуражавайте го да говори за своите чувства и го уверявайте, че преминава през нормални промени, които се просто се случват малко по-рано, отколкото при неговите приятели. (Някои деца могат да покажат поведенчески затруднения, които често са свързани с промяна на настроенията – момичетата особено могат да станат много неспокойни, ако се чувстват различно от своите връстници). Бъдете наясно с ефектите на промяната на настроенията и ако почувствате, че те стават неконтролируеми, обсъдете това със Специалиста на Вашето дете. Също така трябва да се уверите, че учителят на детето ви е наясно с факта, че детето ви има ранен пубертет, както и с ефекта, който това може да окаже върху него. Също така е полезно и да разберете на каква възраст в училище започва сексуалната образователна програма.

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

 

В част от материалите по темата „Спина бифида“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Ирландия, Шотландия, Австрия и САЩ, както и от www.spinabifidamoms.com.

Премини към: