За стъпките на Отбор Запад Част 1: Пътят е лек, когато води сърцето

Отбор Запад е един от трите екипа деца, с които сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ работи по проекта Младите застъпват. С проекта подкрепяме застъпнически инициативи на децата по избран от тях проблем, като така им даваме възможност да натрупат полезни знания и умения и положителен опит в прилагане на гражданските си права. Вярваме, че това ще са безценни инструменти за бъдещето им на активни граждани.

Виктория, менторът на отбора, подкрепя децата на всяка стъпка от застъпническата работа: избора на проблема, анализи, изготвяне на стратегия и план за действие, презентации. Децата се срещат регулярно със своя ментор и работят заедно - планират, анализират, изпълняват задачи.

 

Избор на тема

Екип Запад се състои от 6 деца от различни градове в Западна България: София, Перник, Кюстендил, Самоков. Повече за тях може да порчетете в представянето на отбота на страницата на проекта ТУК.

Децата се познават от години, но започнаха работа по проекта през ноември 2019, по време на обучението в застъпничество, с което стартира Младите застъпват. Реалната застъпническа работа трябваше да започне няколко месеца по-късно, през януари 2020, с избор на тема. Оказва се, че за разлика от другите два екипа, децата от Отбор Запад са избрали, без много чудене и твърде дълги дискусии, своята застъпническа тема още по време на обучението.

Всички от Отбор Запад се занимават със спорт в ежедневието си. За повечето това е хоби, вид активна почивка или задължителна рехабилитация, но има и деца като Цецо, който е в националния отбор по баскетбол с колички и спортува на професионално ниво. Затова не беше изненада темата „Популяризиране на различни видове спорт сред хората с увреждания – хората с увреждания могат да спортуват“.

 

 

 

Изборът на Отбор Запад се случи съвсем естсетвено и леко, но това бе само отправна точка за обстоен анализ на проблема с липсата на спорт в живота на хората с увреждания. Децата, с подкрепата на ментора, обсъждаха в детайли ползите от спорта и търсиха отговори на въпроса „Защо много от хората с увреждания не спортуват?“. Чрез тези първоначални лични консултации и срещи децата развиха способностите си за събиране на информация он-лайн, за оценка на източници и систематизиране на факти, за аналитично и критично мислене и логика; усвоиха нови знания свързани с функциониране на човешкото тяло и допълниха знанията си за своето собствено тяло и състояние.

 

 

Ето какво научиха Отбор Запад за спорта:

Според Европейската харта на спорта, спорт е „всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на резултати на всички нива“.

Независимо дали се тренира самостоятелно, в отбор или се използват услугите на треньор, спортът има много ползи за здравето, както физически, така и психически. Научно доказаните ползи от активните физически занимания са много:

  • Спортът е полезен за мускулите и костите: спортът играе жизненоважна роля в изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Физическата активност стимулира изграждането на мускули. Упражненията подпомагат освобождаването на хормони, които стимулират способността на мускулите да абсорбират аминокиселини. Това им помага да растат.
  • Спортът подобрява настроението и намалява чувството на тревожност и стрес. Спорът оказва позитивно влияние в частите на мозъка, които регулират стреса и тревожността. Той повишава чувствителността на мозъка към хормоните серотонин и норепинефрин, които облекчават чувството на депресия.
  • Освен това, физическите упражнения увеличават производството на ендорфини, за които е известно, че допринасят за положителни чувства и намаляват усещането за болка.
  • Спортът може да помогне със загуба на тегло: проучванията показват, че липсата на физическа активност често води до покачване на телесната маса. Тялото харчи енергия по три начина: докато усвоява храна, за поддържане на телесните фунцкии (напр. дишане) и чрез физическо натоварване. Когато се спортува, се изразходват калории, което помага да се свали тегло, ако тялото има калориен дефицит.
  • Спортът помага за мозъчното здраве и памет: спортът може да подобри мозъчната функция и да защити паметта и уменията за мислене. Физическите упражнения увеличават сърдечната честота, което насърчава притока на кръв и кислород към мозъка.
  • Спортът също стимулира производството на хормони, които подпомагат развитието на нервни клетки.
  • Спортът подпомага релаксацията и съня: спортът може да ви помогне да разпуснете по-лесно и да подобри качеството на съня. По отношение на качеството на съня, изразходването на енергия по време на тренировка стимулира възстановителните процеси по време на сън. Освен това се предполага, че повишаването на телесната температура, което се проявява по време на тренировка, подобрява качеството на съня докато се нормализира през нощта.
  • Не на последно място – за хората с увреждания това е начин за постигане на оптимална физическа самостоятелност или намалена зависимост  (възможност човек да се придвижва сам, да се самообслужва, да се премества)

 

Вижте Кристина от Отбор Запад разказва за избора на тема в канала за избора ТУК.

 

Убедени в ползите от спорта, на теория и най-вече от личен опит, децата от Отбор Запад имат и стратегия как да популяризират спорта сред хората за увреждания. Четете в сайта ни как се развива застъпническата инициатива на Отбор Запад.

 

 

 

 

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „Спина бифида и хидроцефалия-България“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

Проект „Младите застъпват“ е финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

 

 

Премини към: