За стъпките на СМЕЛИТЕ Част 2: Моят личен път

Децата от виртуалния екип избраха за свое име Отбора на СМЕЛИТЕ и за цел на застъпническата работа да популяризират добри примери на хора, които се справят със затрудненията в живота и помагат на околните. СМЕЛИТЕ вярват, че добрините трябва да се показват, за да вдъхновяват и увличат повече хора.

 

Ментор Тони търси вдъхновение за всяко дете от екипа със серия от лични предизвикателства, които целят да разкрият потенциала и да развият ценни умения за справяне с живота. Интересите на децата са много различни, затова и менторът избира да работи с индивидуални задачи, спрямо спецификата на личността на всяко дете. Първоначално тя прави опити да намери допирна точка за всички от екипа, но това се оказа неприложимо в конкретния случай. Възлагайки различни роли и отговорности, Ментор Тони успешно намира начини да увлече децата от СМЕЛИТЕ в един общ процес, в една обща кауза. Друго предимство на индивидуалния подход в работата, е че се елиминира съревнованието и конкуренцията между децата, намалява стреса и страха от провал. Децата се включват в предизвикателствата с ентусиазъм, без притеснение, че няма да се справят, защото пътят, по който вървят е тяхната лична пътека.

 

 

Добър пример е първото видео на СМЕЛИТЕ, в което Крис представя себе си. Оказва се изключително трудно за едно 11 годишно момче да застане пред камерата и да се поаже какъвто го виждаме на видеото – усмихнат, уверен, позитивен. Зад няколкото минути запис стои сериозна работа по изграждане на умения за представяне, техники за справяне със стреса, правилно дишане и обща положителна настройка. Това са ключови умения, които остават за цял живот и помагат не само пред камерата, а в училище, на площадката, при запознанства с нови хора.  Ползите не са само за Крис, а и за останалите деца от екипа, които също се учат и споделят неговите вълнения по време на екипните срещи. За децата от СМЕЛИТЕ, а и за всички деца, които искат да подобрят презентационните си умения, ментор Тони записва полезно видео с практични съвети как да стоим и говорим пред камера.

 

 

С кампанията си СМЕЛИТЕ искат да покажат и скритите чудеса, на които децата и хората с различни дефиците са способни. Да останеш сам вкъщи, да оправиш леглото си сам или да приготвиш храна за себе си и за близките си – това са свръх-способности за децата със специални нужди, които не идват от самосебе си, а са плод на много усилия и упражнение. Увладяването на тези жизнени умения за самостоятелен живот е успех, който трябва да бъде показван и празнуван. Затова и СМЕЛИТЕ предизвикват с клип за приготвяне на палачинки и специалното видео, съвместно с Диана Настева и Роси от сдружение „Няма невъзможни неща“, за това как се прави фреш. Във видеото Фреш с кауза, ментор Тони представя добър и работещ пример за социалното предприятие в лицето на сдружение „Няма невъзможни неща“ и запознава децата  с идеята за социалното предприемачество.

 

Доброволчеството и грижата за околните и за природата са сред ценностите, които СМЕЛИТЕ биха искали да популяризират. Международният ден на Земята е добър повод за това. Менторът на екипа подготвя специално видео, в което показва засаждането на дърво и дава практически съвети към децата. В последствие Мими и Сашо преамат предизвикателството и засаждат ябълково дръвче.

 

 

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „Спина бифида и хидроцефалия-България“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

Проект „Младите застъпват“ е финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

 

Премини към: