ГРИЖА ЗА КОЖАТА

Грижа за кожата - част от ежедневната грижа при деца и възрастни със спина бифида. Важни съвети как да се избегнат декубиталните рани и други проблеми, свързани с намалената чувствителност на долните крайници

 
 
 
Грижа за кожата при деца
Родителите на малки деца трябва да проверяват кожата им всекидневно за признаци на зачервявания, особено в областите на гърба и задните части, както и за разранявания от натиск от обувки и/ или ортези. Преоблечете, измийте и подсушете незабавно след като забележите, че детето е влажно или изцапано.
 
Добре балансираната диета с разнообразие от плодове и зеленчуци е изключително важна за превенция и лечение. Необходим е адекватен прием на течности за хидратиране на кожата, както и прием на витамин С и цинк, които спомагат за оздравителния процес.
 
Възпитанието за самостоятелна грижа за кожата трябва да бъде въведено колкото е възможно по-рано. Кожата трябва да бъде регулярно проверявана като част от редовна процедура, използвайки огледало с дълга дръжка, за да могат да се проверят трудно видимите части на тялото. 
 
 
Грижа за кожата при възрастни
Недостатъчната циркулация под кръста означава, че клетките не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, за да са здрави. Нито пък успяват да изхвърлят изцяло отпадъчните продукти. 
Лимфната система на тялото, заедно с циркулацията, способства за премахване на течностите и отпадъчните продукти. Тази система при хората със спина бифида не работи ефективно, както би трябвало, така че може да се появи и задържане на течности в зоните на краката. Това се нарича оток. Всички тези неща, взети заедно означават, че разраняванията от натиск могат да се появят много бързо, а след това да се лекуват много бавно.
 
Неврологичните проблеми, свързани със спина бифида и съответната загуба на усещане, означават че се усеща лек дискомфорт или въобще не се усеща такъв, поради което няма импулс, който да ви каже да се преместите и да освободите налягането от съответна част на тялото.
 
Неспособността за задържане на нуждите прави кожата още по – податлива на наранявания, тъй като урината и фекалиите съдържат съставки, които я разраняват и причиняват инфекции.
 
 
 
РАЗРАНЯВАНИЯ ОТ НАТИСК (ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ)
Разраняването от натиск е рана на определена част от кожата, която е подложена на непрекъснато налягане, водещо до намален приток на кръв, което причинява ерозия и смърт на тъканните клетки. Наричат се още декубитални рани. Хората със спина бифида, особено тези, които използват инвалидни колички, са предразположени към образуване на разранявания от натиск, което се дължи на нечувствителна кожа, парализа или сколиоза.
Зоните с натиск са частите на тялото, където кожата се притиска близо до костите. Това обикновено се причинява от продължително стоене или лежане, като по този начин се упражнява натиск върху определени части на тялото, което намалява притока на кръв към кожата и към тъканта под кожата. Когато позицията на тялото не се променя достатъчно често и кръвоснабдяването стане минимално, тогава може да се формира разраняване от натиск. Лимфната система на тялото, заедно с циркулацията, функционира за премахване на течностите и отпадъчните продукти. При хората със Спина Бифида тази система не работи така ефективно, така че в краката има задържане на течности. Всички тези неща, заедно с намалената чувствителност и липса на усещане означава, че разраняванията от натиск могат да се развият много бързо.
 
Основни причини за появата на декубитални рани и раздразнения по кожата са:
• неподвижност;
• бедна хранителна диета;
• инконтиненция (невъзможност за контролиране на физиологичните нужди);
• недобро кръвоснабдяване и снабдяване с кислород на телесната тъкан (артериално заболяване);
• наддаване на тегло.
 
Можем да говорим за четири стадия на декубиталните рани:
  1. Червено петно, топло на допир, което избелява при натиск. То прогресира в следващия стадий.
  2. Когато раната е червена, тя не избелява и е хладна на допир.
  3. Образуване на пришки с влажна и наранена кожа.
  4. Повърхността на кожата е покрита с кори с дълбоко разрушаване на тъканта.
 
 
Определени части на тялото са по-податливи на натиск, и най-честите зони са:
 
Когато се лежи по гръб:
• задната част на главата
• плещите
• лактите
• задните части
• петите
 
 
Когато се лежи на една страна:
• ухо
• рамо
• лакът
• хълбок
• бедро
• крак
• пета
 
 
Когато се лежи по корем:
• лакът
• гръден кош
• хълбоци
• колене
• пръсти на краката
 
 
Тези зони на натиск, както и зоните при седнало положение, са показани на скицата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Няколко съвета как да избегнете кожните наранявания: 
 
Променяйте позицията си
На всеки 20 минути повдигайте задните си части от стола и променяйте позицията на краката си. Това ще позволи на кръвта за няколко секунди да протича нормално (това е всичко, от което се нуждае). Ако е твърде трудно да повдигнете задните си части, тогава се опитайте да промените позицията си; облягайте се напред или встрани.
 
Регулярна проверка на кожата
Най-добре е цялото тяло да се проверява сутрин и вечер за някакви зачервявания или промени по кожата. Ако откриете червено петно и то изчезне лесно след като сте освободили напрежението в тази област, няма причина за безпокойство. Но ако червеното петно остане, това може да е първи знак на разраняване. Трябва непрекъснато да наблюдавате тази зона и да не упражнявате повече натиск върху нея. Огледало с дълга дръжка е изключително полезно за проверка на гърба и задните части.
 
Диета
Добре балансираната диета е изключително важна както за предпазване, така и за лечение на разраняванията от натиск. Адекватният прием на течности ще ви помогне да поддържате кожата хидратирана и мека. Комплекс от въглехидрати (хляб, ориз, макаронени изделия) ще поддържат мускулите в здравословно състояние. Храни, богати на желязо, като спанак, ще помогнат на кръвта да разнася кислород към клетките на цялото тяло. Витамин С и цинк минерал, както и адекватния прием на протеини (съдържащи се в месото, рибата и млечните продукти), спомагат за заздравяването на раните.
 
Носете подходящи дрехи
Избягвайте дрехите, които са твърде впити или имат твърди шевове, ципове или копчета, които могат да причинят натиск. Добре пасващите обувки, в които стъпалото заема правилна позиция, са от изключителна важност. Внимавайте да не ударяте или надирате тялото, когато се премествате от инвалидната количка. Бариерните кремове или крем с цинк и рициново масло могат да са много полезни за предпазване на кожата от инконтиненция, но най-важната защита е почистването и смяната колкото е възможно по-скоро след „инцидента“.
 
Прием в болница
Ако ви се налага да влезете в болница и ще прекарате в легло повече от обичайното време, позвънете в болницата предварително и ги информирайте, че ще се нуждаете от освобождаващ налягането матрак. В операционната също трябва да знаят за вашите нужди преди да се предприеме каквато и да е операция. Посещението в болницата преди да бъдете приети е полезно както за вас, така и за персонала.
Ако ви се налага да посетите Спешно отделение, напомнете колкото е възможно по-скоро за високия риск от образуване на разранявания от натиск. Тогава персоналът ще трябва да ви осигури ръчна количка или инвалиден стол, както и помощ за раздвижване на всеки 20 минути.
 
Лечение
Лечението на разраняванията от натиск първо включва отстраняване на натиска. Повърхностните рани трябва да бъдат леко покрити, така че да им се позволи да дишат. Не разтривайте или масажирайте зоната. Ако ви се струва, че се развива разраняване, прегледайте го веднага. Ако не обърнете внимание, разраняванията могат прогресивно да се влошат, водейки до хоспитализация. В крайни случаи, могат да бъдат увредени и костите, което да доведе до необходимост от хирургична намеса, дори може да се наложи ампутация.
 
Най-доброто лечение е освобождаване от натиска на всички засегнати зони. Предлагат се специални възглавници и матраци. 
Ако имате повтарящи се разранявания, може да се наложи допълнителна оценка на помощните съоръжения и оборудване, т.е. инвалидна количка, както и на начина ви на живот.
 
Запомнете!
• Повдигайте задните си части от стола на всеки 20 минути.
• Променяйте позицията на краката си на равни интервали от време.
• Проверявайте кожата по цялото си тяло поне веднъж дневно (два пъти е по-добре).
• Ако сте мокри или изпотени, колкото по-бързо се преоблечете (почистите), толкова по-добре.
• Внимавайте, когато се премествате от инвалидната количка.
• Хранете се съгласно добре балансирана диета, включваща разнообразни плодове и зеленчуци и пийте много течности.
 
 
 
 
СЕТИВНОСТ НА ДОЛНИ КРАЙНИЦИ И СПИНА БИФИДА
 
В зависимост от това каква е степента на уврежданията на нервите, хората със спина бифида могат да изпитват затруднения със сетивността, което без да осъзнават би могло да ги постави в опасност. Примери за опасностите от намалената чувствителност на краката могат да са: 
• може да не успеете да почувствате колко е гореща водата в банята
• може да не забележите, че сте поставили крака си до горещ радиатор
• може да не усетите, че пръстите на краката ви са се смачкали в обувките
• може да не забележите, че кожата ви е наранена или порязана или дори да не осъзнаете, че имате счупена кост.
 
По време на растежа ви се налага да полагате специални грижи, проверявайки за разранявания или натъртвания, особено върху частите на тялото ви, които са изложени на най-голям риск.
 
Циркулация на кръвта
Възможно е да нямате добра циркулация (скоростта, с която кръвта се движи в тялото), което може да причини проблем, особено в случаите когато не можете да почувствате или движите долните части на тялото си, както би трябвало. Може да не осъзнаете:
• кога циркулацията на кръвта ви се забавя
• когато стъпалата или краката ви са твърде студени
• или налягането в задните ви части или бедра е преустановило кръвообръщението.
 
 
Разранявания от натиск
Това е често срещано явление при хората със спина бифида. Изключително важно е да проверявате кожата си по време на обличане. Зоните, изложени на най-голям риск са следните:
• задните части
• бедрата
• стъпалата
• лактите
• гърбът
 
Неща, които можете да направите, за да намалите риска:
• Повдигането на всеки 15-20 минути би освободило налягането в задните части.
• Ако не можете да се изправите, навеждане напред или настрани също би предоставило адекватно облекчение.
• Използвайте възглавниците за освобождаване на налягането, които са ви предоставени заедно със стола, и ако е необходимо, използвайте матрак за освобождаване на налягането, върху леглото си.
• Не забравяйте стъпалата си! Трябва да носите обувки (не твърде стегнати).
• Памучни чорапи без еластичност в глезените.
• Носенето на модни дрехи може да е „супер“, но се опитайте да избягвате дрехи с ципове, копчета тип „тик- так“ или твърди шевове.
• Поддържайте кожата си чиста и суха, но избягвайте употребата на талк.
• Ако сте имали „инцидент“ с изхождане по малка или по голяма нужда, се почистете възможно най-скоро.
• Когато се премествате се повдигайте над повърхностите – това ще избегне ожулвания и наранявания на кожата.
• Опитайте се да не удряте или влачите стъпалата си когато се придвижвате, ако имате ограничени усещания.
• Хранете се здравословно, тъй като това ще поддържа тялото ви в добра кондиция и ще ви осигури ниско тегло.
• Не забравяйте да приемате течности - те спомагат за поддържане еластичността на кожата ви.
 
Най-важните правила за безопасност:
• Никога не оставяйте топли напитки в скута си.
• Не поставяйте леглото си близо до радиатор.
• Винаги проверявайте водата в банята с ръцете си, за да се уверите, че не е твърде гореща.
• Не поставяйте стъпалата си до радиатори / отоплителни уреди.
• При първи признаци на разраняване – направете проверка. Разраняванията от натиск може да бъдат трудни за лечение, след като са се развили, а също така могат да доведат и до продължителни престои в леглото, което определено не е добре за социалния ви живот.
 
ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!
 
В част от материалите по темата „Живот със спина бифида и хидроцефалия“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Ирландия, Шотландия, Австрия и Германия както и от сайта на Световната здравна организация.