ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Затлъстяването като основен рисков фактор при деца и възрастни със спина бифида

 

Затлъстяването е на път да се превърне в един от най-разпространените здравословни проблеми в развития свят. То може да представлява козметичен проблем за засегнатите индивиди, но по- важното обаче е, че затлъстяването представлява значителна здравословна заплаха. При възрастните затлъстяването се свързва с високо кръвно налягане, диабет, остеоартрит, нарушение в холестеролния метаболизъм, сърдечни заболявания, недостиг на въздух по време на сън, както и психични проблеми. Подобни здравословни последствия се появяват при деца и юноши, които са с наднормено тегло. Психичните проблеми са от особено значение за развиващите се деца, които могат да бъдат негативно осъждани от другите, ако са затлъстели и по този начин развиват комплекси за малоценност, по-голям риск от изолация от връстниците си, както и депресии.

 

Затлъстяването при децата над 10 годишна възраст може да се определи чрез индекса на телесната маса или BMI (Body Mass Index) - число, което се пресмята въз основа на височината и теглото. То може да е надежден показател за нивото на затлъстяване при повечето хора и се използва за засичането на рискови категории, които могат да доведат до здравословни проблеми.

При хората със спина бифида, обаче измерването на височината може да се окаже трудна задача. Затова при някои индивиди тя може да бъде заместена с разстоянието между дланите при изпънати странично ръце.

 

За пресмятането на BMI може да използвате някой от множеството онлайн калкулатори или формулата BMI = тегло/височина2

Cлед определяне на числото проверете в коя от долните категории попадате.

тегло под нормата                 <20

нормално тегло                      20-24,9

наднормeно тегло                  25-29,9

затлъстяване                           30-39,9           

превишено затлъстяване       >40

 

При по-малките деца се използва кривата, показваща съотношението ръст/ телесно тегло. За ваше удобство може да изтеглите стандартите за теглото при деца до 5 г. на Световната Здравна Организация от линковете в края на текста. 

 

 

Как се развива затлъстяването

Eнергийнатa стойност (измервана в килокалории) се получава от храната, която се приема и впоследствие се използва от тялото, за да задоволи енергийните му нужди. Затлъстяването се появява, когато приеманите калории превишават енергийните нужди, необходими за телесните функции (обмяна на веществата, физическа дейност, затопляне на тялото, растеж). По същия начин теглото намалява, когато тялото изразходва повече калории, отколкото му се доставят чрез храната. Като цяло повечето от нашата енергия (около 60%) се използва основно за обмяна на веществата (която отчасти се влияе от наследствени фактори); за физическа дейност  се изразходват около 25%, за затопляне на тялото - около 10% и за растеж - около 5%. Нашите тела се справят добре с регулирането на временните излишъци от приета енергия. Продължителният излишен прием на храна обаче води до натрупване на енергия под формата на мазнини (увеличаване на теглото), а продължителното недостатъчно приемане на храна принуждава тялото да използва натрупаната енергия (мазнини и други тъкани като мускулите), като по този начин замества калориите, които му трябват за извършване на нормалните функции (загуба на тегло).

 

Затлъстяването представлява още по-голям здравословен проблем за хората, засегнати от спина бифида. То ограничава подвижността и възможностите за самостоятелно обслужване, като води до спираловидния проблем на понижено изразходване на енергия и увеличаване на теглото и по този начин възпрепятства общуването на индивида с връстниците му, както в различни социални ситуации, така и на работното място. То също така води до повишено налягане върху кожата, като по този начин увеличава вече съществуващия риск от кожни раздразнения и рани, особено по местата,  които са нечувствителни или се овлажняват. Социалното отхвърляне, което вече може да се е превърнало в проблем поради липсата на чувствителност и разбиране към този недъг от страна на другите, може да се влоши. И ежедневните дейности, особено самостоятелното обличане, ходене до тоалетна и личната хигиена могат да бъдат негативно повлияни от трудното придвижване на голямо, тежко тяло, както и от намалената способност да се достигнат определени части на тялото.

 

Много малките деца, които имат спина бифида, обикновено израстват наравно с връстниците си в норма и са доста активни физически, така че те обикновено не затлъстяват. В процеса на растежа си обаче децата, засегнати от спина бифида, и особено тези, които имат и хидроцефалия, са изложени на много голям риск от затлъстяване. След навършване на шестгодишна възраст поне 50% от децата със спина бифида са с наднормено тегло, а сред юношите и възрастните над 50% вече са затлъстели.

 

За това има много причини. Неврологични усложнения, които водят до дори леки проблеми в подвижността, усложняват физическата активност на хората, засегнати от спина бифида. Поради дългото седене в училище и на работното място и поради все по-трудното придвижване на по-голямото тяло, което има проблем с мобилността, учениците, които страдат от спина бифида обикновено стават по-малко активни с израстването си. Малките деца растат бързо и затова са им необходими много калории. По-големите деца и възрастните обаче имат по-забавен растеж и обикновено тези, които са засегнати от спина бифида, не достигат височината на връстниците си. Също така изследванията показват, че хората със спина бифида имат по-специфична телесна маса отколкото връстниците си, и дори когато други фактори като физическата дейност са равностойни, имат по-слаба обмяна на веществата (мастните клетки имат по-малка скорост на обмяна в сравнение с други клетки като мускулните например). Някои семейства се опитват да използват храната като средство, с което да се компенсират недъзите на детето ("поне тя или той може да се наслади на яденето").

 

Да предотвратим затлъстяването - семейна задача

Предотвратяването на затлъстяването е единственият сигурен начин да се насърчава оптимално здравословно хранене. Вземането на мерки против развитието му у хората със спина бифида е задача в семейството, която трябва да започне още в ранна детска възраст и да продължи неограничено време. За щастие, ако се започне рано с изграждането на навиците за здравословно хранене и физически упражнения те могат да се превърнат в част от един начин на живот, изпълнен с удоволствие, а не такъв, който се възприема като живот, изпълнен с лишения.

 

Повечето хранителни навици, както и склонността или нежеланието към определени храни, се научават вкъщи и в семейството. По този начин, като влияят върху изграждането и заучаването на здравословни хранителни навици, членовете на семейството имат възможност да подобрят здравето на детето. Това обаче може да се окаже трудна задача, особено за семейства, в които определени хранителни навици и генетични фактори са причина за това, затлъстяването да се възприема като нещо нормално. Когато едно дете е засегнато от спина бифида и членовете на семейството по някакъв начин са обезкуражени от своята неспособност да премахнат недъзите на детето си, тази стъпка към по-здравословен и удовлетворяващ живот може да има голямо позитивно влияние.

 

Стратегии за успех

Най-ефективната стратегия за предотвратяване на затлъстяването е да се помогне на детето да гледа на храната като на една необходимост за растеж и активност, а не като на награда за справянето му с ежедневните трудности. Целта е да се внуши на детето да възприема храната не като емоционална, а по-скоро като физическа необходимост.

Децата могат да заучават здравословното хранене, като помагат в планирането на храненето в семейството и се включват в пазаруването на продукти. Запомнете, че децата не могат да консумират храна, която не е в наличност! Възпитаващите трябва да купуват  пълноценни и здравословни храни, като се ръководят от правилото на хранителната пирамида: повечето продукти трябва да са плодове, зеленчуци, хляб и зърнени храни, по-малка част да са млечни продукти и меса и съвсем малка част продукти с високо съдържание на мазнини, обработени захарни изделия и въглехидрати. Имайте предвид също, че мазнините съдържат 9 калории на грам, докато въглехидратите и протеините само 4 калории на грам. Затова ограничаването на мазнините може в най-голяма степен да спомогне за сваляне на теглото.

Храната трябва да се приема в определено време, което да дава възможност на хората да се хранят бавно и да могат да усетят, че гладът им е заситен. Малките неща и закуски трябва да се приемат само когато тялото се нуждае от малко количество допълнителна енергия и трябва да бъдат както здравословни, така и приятни за ядене. Храните и зрителните подсещания за храни трябва да бъдат премахнати от полезрението, като се заместят от други неща, допринасящи за удовлетворение от живота, като например плакати за упражнения или хобита. Забавленията рядко трябва да включват храни. Децата трябва да получават само нехранителни награди за добро поведение. Te трябва да се научат да разграничават скуката от глада и също така да обичат храни, различни от тези с високо съдържание на мазнини и захари. Изследванията показват, че ако тези храни стриктно се премахнат от хранителния ни план, ние забравяме вкуса им и ги желаем все по-малко.

Втората основна стратегия е да помогнем на децата, страдащи от спина бифида, да заобичат упражненията. Физическата дейност допринася за изгарянето на калории и може да намали глада като регулира "термостата" на тялото. Повечето от физическите дейности, които децата обичат, могат да се приспособят за деца, страдащи от двигателни недъзи.  Езда, тенис, плуване, както и спортове в инвалидна количка като баскетбол са дейности, които могат да се практикуват цял живот и които повечето деца обичат и практикуват заедно със семействата си. Малките деца могат да бъдат още по-активни като се научат да помагат вкъщи, извършвайки различни помощни работи.Чрез такива занимания те не само могат да изразходват калории, но и да се чувстват като полезни хора, които могат да помагат на другите. Гледането на телевизия и седенето пред компютъра са занимания, при които се изразходват малко калории и трябва да бъдат ограничавани.

 

Намаляване на теглото

Веднъж стигне ли се до затлъстяване, свалянето на излишните килограми е трудно. Повечето хора могат да свалят само между 10-15% от килограмите си и дори обикновено възвръщат предишното си тегло след като стриктната им програма от диети, упражнения и модел на поведение приключи.

Веднъж затлъстели, за хората със спина бифида е още по-трудно да намалят теглото си, отколкото е за другите. Но това не е невъзможно! Ако човек е мотивиран да отслабне и ограничи количеството на приеманите калории, като в същото време увеличи упражненията, теглото може да бъде намалено. Съдействието на консултант по хранене може да помогне в такива случаи, тъй като може да е необходима съвсем нискокалорийна диета - 1000 калории на ден или дори по-малко. Може да бъде трудно да се състави разнообразна, приятна и здравословна диета с толкова малко калории.

Стратегиите за отслабване трябва да се въвеждат постепенно, така че отслабващия и семейството му да могат да свикнат с новия начин на живот. Да се прави прекалено много наведнъж често е непосилно и няма положителен ефект. Най-важното е човек да осъзнае, че дори и най-малкото намаляване на теглото допринася за доброто здраве и че отслабването трябва да се прави полека и изисква време. Малките постижения трябва да се отпразнуват (но не с храна!), тъй като те  са наистина важни!

 

Обобщено казано, за хората със спина бифида е много вероятно да развият наднормено тегло, освен ако с помощта на семейството и приятелите си през детските и юношеските години не се стараят да не наддават много. Затлъстяването има много негативни последствия, така че трябва да се предотвратява и да се гледа сериозно на него, за да може да се постигне оптимално здраве и качество на живот. Предимствата на здравословното хранене и достатъчното упражнения за хора със спина бифида са много и важни и остават за цял живот. Може би никоя друга намеса ,няма да има такъв положителен ефект за дългосроччно добро здраве и качество на живот.

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

 

В част от материалите по темата „Живот със спина бифида и хидроцефалия“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Ирландия, Шотландия, Австрия и Германия както и от сайта на Световната здравна организация.