КАТЕТЪРИЗАЦИЯ

Ползите от чистата периодична катетъризация при деца и възрастни - начин да останеш сух и да защитиш бъбреците си!

 
 
Катетъризацията в Западна Европа, Америка и развитите страни, е едно от успешните решения за социализация и по-добра здравна грижа при хората със спина бифида, които имат неврогенен пикочен мехур. За съжаление в България този метод почти не се практикува, а много от пациентите не са запознати с ползите които биха имали от самокатетъризацията. Текста по-долу описва основните положения при катетъризацията при децата и самокатетъризацията при възрастните. 
 
 
 
 
 
ЧИСТА ПЕРИОДИЧНА КАТЕТЪРИЗАЦИЯ ПРИ ДЕЦА
Чистата периодична катетъризация е техника, която се използва за изпразване на пикочния мехур на редовни интервали. При децата обикновено се изпълнява от единия родител в домашни условия. Самата техника представлява вкарване на катетър (малка тръбичка) през уретрата (канала в човешкото тяло, през който се изхвърля урината) в пикочния мехур и следва да бъде подробно обяснена от следящия специалист уролог. Това не е стерилна техника, но все пак е чиста, така че е много важно да спазвате добра лична хигиена и хигиенни стандарти, докато го правите. 
Има много различни видове катетри. Ако катетъра е „самоомазняващ се”, това означава че след като се накисне във вода за кратко, той става достатъчно хлъзгав, за да се вкара лесно. Някои катетри са предварително омазнени, което означава, че те имат лубрикантно покритие. При други вие ще трябва да използвате допълнително лубрикант, за да омазните и поставите по-лесно. Вашия специалист уролог трябва да ви обясни как се поставят различните видове катетри. Катетрите трябва да се изписват с рецепта от следящия лекар- уролог. Вероятно в някои аптеки ще се наложи доставка с поръчка, така че си направете точна преценка, за да ви стигнат докато пристигне следващата ви заявка. Вече е възможно и поръчването на катетри онлайн.  
 
Полезни съвети:
Опитайте да избягвате получаването на запек, тъй като на празен ДХТ, пикочния мехур се изпразва по-лесно и правилно. Диета богата на фибри може да помогне за това. Ако детето ви получи запек, може да се получи подмокряне между катетъризациите. Осем чаши течности на ден (1,5 – 2 литра) също помага да избегнете запек и инфекции на пикочните пътища. 
Ако отивате на почивка в чужбина, попитайте личния си лекар за бележка за пред проверяващите служби, че катетрите, които пренасяте са ви необходими. Ако не сте сигурни в качеството на водата в страната, в която отивате пийте само бутилирана. 
Помнете винаги да носите достатъчно катетри и други консумативи с вас за цялата почивка. Винаги ги носете в ръчния багаж, тъй като понякога големите куфари може да бъдат загубени или доставени по-късно!  
 
Потенциални проблеми:
Ако урината на детето ви стане мътна и с особен мирис, това вероятно означава инфекция (възпаление) на пикочните канали (пътища). Други сигнали за инфекция могат да бъдат: общо неразположение, отпадналост, главоболие, висока температура. Понякога подмокряне между катетъризациите би могло също да се дължи на възпаление на пикочните пътища. 
Ако понякога забележите кръв в урината на вашето дете, не се притеснявайте – това може да се дължи на леко раздразнение или инфекция и би трябвало да се изчисти до няколко дни. Ако не, потърсете медицински съвет. 
 
 
 
ЧИСТА ПЕРИОДИЧНА САМОКАТЕТЪРИЗАЦИЯ ПРИ ВЪЗРАСТНИ
Чистата периодична катетъризация е техника, която се използва за изпразване на пикочния мехур на редовни интервали. Представлява вкарване на катетър (малка тръбичка) през уретрата (канала в човешкото тяло, през който се изхвърля урината) в пикочния мехур. На това трябва да ви научи вашия специалист- уролог. Това не е стерилна техника, но все пак е чиста, така че е много важно да спазвате добра лична хигиена и хигиенни стандарти, докато го правите. 
Има много различни видове катетри. Ако катетъра е „самоомазняващ се”, това означава че след като се накисне във вода за кратко, той става достатъчно хлъзгав за да се вкара. Някои катетри са предварително омазнени, което означава, че те имат лубрикантно покритие. При други вие ще трябва да използвате допълнително лубрикант, за да омазните и поставите по-лесно. Вашия специалист уролог трябва да ви обясни как се поставят различните видове катетри. 
Катетрите се изписват с рецепта от вашия лекар. Вероятно в някои аптеки ще се наложи доставка с поръчка, така че направете си точна преценка, за да ви стигнат докато пристигне следващата ви заявка. 
Повечето катетри са за еднократна употреба. На някои хора обаче може да им се налага да използват такива за многократна употреба. Този вид катетри трябва добре да се изплакват, подсушават и прибират в книжна торба, веднага след всяка употреба. Все пак, сменяйте катетъра и торбата поне един път на седмица. Вашия специалист- уролог трябва да ви каже колко пъти на ден се прави самокатетъризацията. Броят може да варира от един път на ден при някои хора до 4-6 пъти при други. 
Ако чистата периодична катетъризация се използва от деца в училище уверете се, че училището и човека отговорен за провеждането на катетъризацията са добре обучени за тази процедура и са абсолютно наясно кога и къде трябва да се извършва. Нещо повече, училището трябва да има ясен план за това. Училищният лекар (или медицинска сестра) също би трябвало да ви помага с това. 
За повечето хора, най-лесния начин за самокатетъризиране е докато седят на тоалетната.
 
Процедура и списък на необходимите неща:
  • Катетър;
  • Огледало- може да бъде от полза за жените;
  • Лубрикант за мъжете, ако използват;
  • Кърпички за еднократна употреба или бебешки кърпички;
  • Сапун не съдържащ парфюм (парфюма може да причини раздразнение);
  • Хавлия, която се ползва само с тази цел;
  • Контейнер за урина, ако не изпразвате направо в тоалетната;
  • Подложка за под.
 
Винаги спазвайте изключително висока хигиена по време на процедурата!
 
 
При жените:
Вземете всичко необходимо. Събуйте или смъкнете надолу дрехите. Внимателно измийте гениталите отпред назад. Използвайте кърпички за еднократна употреба и сапун или бебешки кърпички. Измийте внимателно ръцете и ги избършете в хавлия или хартия за подсушаване. Разтворете срамните устни и пъхнете внимателно катетъра в уретрата, без да докосвате с пръсти края, който ще влезе в пикочния мехур. Другият край трябва да бъде насочен към тоалетната или контейнер за урина. След като източите урината до край, внимателно започнете да издърпвате катетъра навън. В случай, че отново потече урина, спрете да издърпвате и изчакайте изтичането да престане. Продължете, докато извадите катетъра.
Изхвърлете катетъра в пликче за боклук. Ако ползвате катетър за многократна употреба изплакнете го под течаща вода, подсушете с хавлия и приберете в книжен плик/торба.
 
 
При мъжете:
Вземете всичко необходимо. Смъкнете или съблечете дрехите, както ви е удобно. Измийте ръцете и след това пениса, особено главичката оголвайки кожата която го покрива. Избършете ръцете и пениса с хартия за подсушаване. 
Изстискайте малко от лубриканта върху парче хартия и изхвърлете. Изстискайте малко лубрикант върху пениса и на върха на катетъра. Внимателно дръпнете кожата на пениса назад и бавно вкарайте катетъра като държите пениса изправен. Не пипайте с ръце края на катетъра, който ще влезе в пикочния мехур. 
След като източите урината до край, внимателно започнете да издърпвате катетъра навън. В случай, че отново потече урина, спрете да издърпвате и изчакайте докато изтичането спре. Продължете, докато извадите катетъра.
Изхвърлете катетъра в пликче за боклук. Ако ползвате катетър за многократна употреба изплакнете го под течаща вода, подсушете с хавлия и приберете в книжен плик/ торба.
 
 
Съвети:
Опитайте да избягвате получаването на запек, тъй като на празен ДХТ, пикочния мехур се изпразва по-лесно и правилно. Диета богата на фибри може да помогне за това. Ако детето ви получи запек, може да се получи подмокряне между катетъризациите. Приема на осем чаши течности на ден (1,5 – 2 литра) също помага да избегнете запек и инфекции на пикочните пътища. 
Ако отивате на почивка в чужбина, попитайте личния си лекар за бележка за пред проверяващите служби, че катетрите, които пренасяте са ви необходими. Ако не сте сигурни в качеството на водата в страната, в която отивате пийте само бутилирана. 
Помнете винаги да носите достатъчно катетри и други консумативи с вас за цялата почивка. Винаги ги носете в ръчния багаж, тъй като понякога големите куфари може да бъдат загубени или доставени по-късно!  
 
 
Потенциални проблеми:
Ако урината ви стане мътна и с особен мирис, това вероятно означава инфекция (възпаление) на пикочните канали (пътища). Други сигнали за инфекция могат да бъдат общо неразположение, отпадналост, главоболие, висока температура. Понякога подмокряне между катетъризациите би могло също да се дължи на възпаление на пикочните пътища. Вземете проба от урината и я дайте за изследване, след това личния ви лекар може да ви предпише антибиотици. Пийте много течности – поне една чаша на всеки час (за предпочитане да не бъдат кофеинови напитки, кафе, кола, както и газирани). Сокът от червена боровинка намалява риска от инфекции на пикочните пътища. Сокът от боровинка обаче е противопоказен за хора пиещи медикаменти за разреждане на кръвта.    
 
 
Болка при катетъризиране
Възможно е да изпитате лека болка при първоначално започване на катетъризация, но тя ще изчезне. Все пак, болката може да бъде и индикатор за наличието на инфекция. Ако болката продължи и се появи кръв по катетъра, след като го извадите, потърсете медицинска консултация. 
 
 
Кръв в урината
Ако понякога забележите кръв в урината, не се притеснявайте – това може да се дължи на леко раздразнение или инфекция и би трябвало да се изчисти до няколко дни. Ако не, потърсете медицински съвет. 
 
 
ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински персонал. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!
В част от материалите по темата „Тазови резервоари“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Ирландия, Шотландия и Великобритания.
 
Благодарим за редакцията на Д-р Хасан Бурнусузов!
 

 

Премини към: