МАСАЖНА ТЕРАПИЯ

 

Масажът при деца и възрастни със спина бифида и хидроцефалия

 

 

Масажът може да се приложи като част от физиакалната терапия при хора със спина бифида и/или хидорцефалия за облекчаване на някои съпътстващи състояния и цялостно подобряване. Той успешно допълва и поддържа другите терапевтични методики в рехабилитацията. Ползите са много. Масажната терапия спомага за облекчаване на болката и напрежението в мускулите, подобрява кръвообращението и цялостния тонус на крайниците, помага за намаляване на болките в кръста и гърба. Заедно с това, масажът спомага за ускоряване на миелинизацията, което е изключително важно за правилното функциониране на нервната система.

 

Тактиланата стимулация върху долните крайници при децата има благоприятен ефект, не само заради подобряване на кръвообращението, но и от гледна точка на емоционалните ползи – при намалена чувствителност и загуба на усещане в тези области.

 

При масажите на деца и възрастни със спина бифида обикновено се използва традиционната Шведска масажна техника – силен и целенасочен натиск, в съчетание с нежно докосване и внимателни движения. Характерни за Шведския масаж са дълги и плъзгащи докосвания, потупвания и леки удари по тялото, триещите и вибриращи докосвания, месене на мускулите.

 

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

В част от материалите по темата „Физиотерапия и рехабилитация“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Австрия и Германия.

 

Благодарим за редакцията на Меглена Тодорова – терапевт по метода Бобат.