Летен лагер 2017

Летен лагер на сдружение Спина бифида и хидроцефалия-България 

Самоков - Рила

2017

Който е ходил в планината познава добре свежестта на планиснкия въздух с дъх на билки и горски цветя, знае хладната сянка и отмарящата зеленина на боровата гора, чувал е песента на горския ручей и е потапял ръце и уморени нозе в бистрата, леденостудена вода. Това са незабравими усещания и скъпи спомени, които всеки бил в планината, продължава да носи у себе си. Доскоро за нашите деца те бяха непознати.

Повечето от семействата ни споделят, че не почиват на планина, а децата ни, ползващи помощни средства за предвижване (колички, патерици и др.) често отпадат от списъците при училищни екскурзии и горски излети. Счита се, че планината не е достъпна и безопасна за децата с увреждания.

От 2 години инициативата „Към Върха“ се бори с този мит и вдъхновяват всички ни, като помага на хора на колички да покоряват върхове и прекосяват планини. За наша радост Виктория и Захари Недялкови, които са част от екипа на „Към върха“, са и наши родители.  Тази година те поеха организацията на летния лагер на сдружението и предизивкателството да покажат магията и гостоприемството на планината на група от 12 деца със затруднения в придвижването и на техните семейства.

След няколко месеца напасване на графици, провеждане на множество срещи и телефонни разговори с участието на доброволци и с подкрепата на частния и обществения сектор и при прекрасни метерологични условия, успяхме да осъществим незабравим летен лагер в Рила планина за 12 деца със спина бифида и хидроцефалия и техните семейства. За децата от "Спина Бифида и Хидроцефалия - България" това е четвъртият спортен лагер на сдружението /и първият планински/ - от 25 до 29 август в Самоков. В лагера се включиха 17 момичета и момчета от 1 до 14 години от Варна, Русе, София, Перник, Димитровград, Самоков и др.

 

 

Ден 1 (25.08.2017)

В обедните часове на 25-ти семействата от различни части на България започнаха да се събират в хотел „Арена“ Самоков. Хотелът бе изходна точка за планираните мероприятия през дните на лагера.  Хотел „Арена“ разполага с  достъпна среда за децата в колички, с плувейн басейн, фитнес  зала и игрища, където проведохме част от спортните занимания.

След настаняването група се събра за спортни игри на открито. Децата показаха бързина, сила, ловкост и смелост. Всички получиха награди за отличното си представяне, забавляваха се от сърце и бързо възродиха приятелствата от предходната година и създадоха нови.

 

 

 

 

Ден 2 (26.08.2017)

Първият ни туристически поход направихме по екопътека „Бели Искър“. Екопътеката предлага достъпен маршрут за хора със затруднения в придвижването. Така децата се насладиха на красотата на парк Рила, успяха да поиграят във водите на Бели Искър,а някои късметлии намериха и горски ягодки. Групата ни чу интересна беседа за „Водната планина“ от представител на парк Рила.

 

След парк Рила посетихме двореца Царска Бистрица в Боровец. Към групата ни се присъедини Ева Жечева, която е част от екипа на омбудсмана на България - Мая Манолова. Родителите имаха възможност да обсъдят с г-жа Жечева важни за нас теми и да споделят за затрудненията, които срещаме при отглеждането на децата си. Г-жа Жечева пое ангажимента да потърсим заедно решение в последващи срещи по конкретни теми свързани с приобщаващото образование, здравната грижа и социалните услуги към децата с увреждания и семействата им.

 

 

 

В следобедните часове децата изразиха впечатленията си от деня чрез бои и лист, под напътствията на Юлия Банкова от Център Ателие "Николай Шмиргела" Арт терапевтично пространство. Децата създадоха общо картинно платно в преобладаващи нюанси на зеленото, заредено със слънчево настроение.

 

 

 

Ден 3 (27.08.2017)

 

Третият ден от нашия лагер започна рано, по изгрев слънце. В 7 часа всички се събрахме във фоайето на хотела екипирани с дебели дрехи и пакети суха храна. Колите в колона се отправиха към Боровец, откъдето трябваше да се качим на лифта за Ястребец. Качването и слизането от кабинките на въжената линия ставаше гладко и безопасно, благодарение на професионалното съдействие на екипите от междинните станции. Лифтът ни качи до връх Ястребец /2369 м./, където слънцето откриваше гледка  към северните склонове на връх Мусала /2925 м./, най-високият връх в България. Емоциите в кабинковия лифт и панорамните гледки, на които се насладихме от върха, се оказаха едно от най-впечатляващите изживявания от целия лагер, както за деца, така и за родители.

 

 

 

 

 

 

 

Следобеда прекарахме в песни и игри на Меча поляна под връх Мальовица. Спасители от ПСС ни дадоха основни насоки за поведение в планината през различните сезони и първа помощ. За радост на родителите и съжаление на децата, мечки на поляната не бяха забелязани.

 

 

Вечерта ни очакваше специлна изненада – среща с Влади Гюров и Петко Сталинчев, вдъхновили инициативата „Към върха“ и в голяма степен и нашия планински лагер. Влади и Петко разказаха как въпреки уврежданията си, успяват да покорят  Мусала и още много върхове, в житейски план.

 

Ден 4 (28.08.2017)

Четвъртият ден се превърна в истинско водно приключениe. Създадоха го доброволците от рафтинг клуб „Рефлип“. Екипът им ни посрещна на брега на най-големия язовир в България с пълно оборудване и екипировка за цялата ни група. Всеки получи обезопасителна жилетка и гребло и след кратък инструктаж отплавахме във водите на язовир Искър. Петте лодки огласяха цялата околност с глъч и смях в продължение на часове. Слънцето печеше жарко, а ние се разхлаждахме с пръските вода, които греблата хвърляха отгоре ни.

 

 

Вечерта дойде с още една изненада. Като специални гости към групата ни се присъединиха Дидо и Сашо от D2 с китари в ръце. Вечерта мина в песни, аплодисменти, снимки и много рок настроение!

 

 

Ден 5 (29.08.2017)

През последния ден на лагера посетихме историческия комплекс Цари мали град в с. Белчин. В голямата си част комплексът е достъпен за хора с увреждания. Децата разгледаха интересни експонати и чуха беседа, която ги потопи в древната история на крепостта. От хълма се насладихме на китното Самоковско поле, скътано между планините Рила, Витоша и Верила.   

 

 

На паркинга на комплекса се разделихме до другата година. С прекрасни спомени, но и малко тъга, поехме към родните си места.

Вече зад гърба ни, лагерът е прекрасен спомен и изпълнено предизвикателство, което поехме, за да покажем на себе си и и на хората с предрасъдъци, че планината е приятел на всеки и всеки имат място там. Въпрос на желание, организация, воля!

 

До нас бяха операторите Людмил Гигов и Денис Христов, които заснеха всяка наша стъпка по време на лагера. В момента те монтират и подготвят филм за планинското ни приключение. И самите ние го очакваме с голямо нетърпение.

 

Летният лагер на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“ се осъществява с подкрепата на „Травентурия“ ООД, инициативата „Към върха“, община Самоков, Национален парк „Рила“, „Бороспорт“ АД,  рафтинг клуб „Рефлип“, Юлия Банкова, Център Ателие "Николай Шмиргела" Арт терапевтично пространство, дворец „Царска Бистрица”, хотел „Арена”, операторите Людмил Гигов и Денис Христов, учениците от Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна, Мегапринт трансферс и още десетки наши благодетели, които ни подкрепиха с дарения, с труда, професионализма и с времето си.

 

Благодарим Ви от сърце!