Дневник при периодична катетъризация

 

Воденето на дневник за катетъризациите при деца и възрастни, които използват чистата периодична каетъризация (ЧПК) може да е изключително полезно. Може да водите дневника непрекъснато, а може да го правите веднъж или два пъти годишно за по две седмици.

 

Изберете 2 седмици от обичайното си ежедневие, когато детето е здраво и всички следват рутинните си задължения. Подгответе си предварително  мерителна чашка и везна. Обикновените електронни кухненски везни до 5 кг вършат отлична работа.  Разграфете таблица и записвайте в нея броя катетъризации на ден, количеството урина при всяка катетъризация и теглото на памперса/превръзката, които махате (в случай, че детето позлва пелени). Когато сте удома и имате възможност оставете детето без памперс и следете колко време след катетъризация е започнало изпускането. Записвайте и тази информация в дневника.

 

Само след няколко дни ще забележите определени закономерности.  Тези закономерности могат да ви дадат идеи как да оптимизирате графика с катететъризациите, така че да постигнете по-добри резултати и дори сухота. Може да се окаже, че ако промените часовете или катетъризирате по-често ще постигнете по-висока ефективност. Така примерно, някои родители установяват, че ако детето не приема течности час преди времето за катетър, ще е сухо след това и ще може да посещава басейн без притеснения. Подобна информация е изключително ценна в ежедневието.

 

Някои деца успяват сами да „изчишкат“ известно количество урина като се напъват. С редовни упражнения детето може да се научи само да изпразва целия  си мехур по този начин, дори да няма чувствителност. Следете и записвайте в дневника остатъчната урина, която катетъризирате. Когато количеството стигне до 10-15 мл, вашият уролог може да ви препоръча да спрете да използвате катетри.

 

Дневникът може да е много полезен и при прегледи при уролог и дори при невролог и неврохирург. Информацията в него може да сигнализира за урологичен или неврологичен проблем. Пазете дневника и го носете при консултации и изследвания.

 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист.

Премини към: