ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Застъпва ново поколение на различните деца

Сдружение обучава в застъпничество деца със специални нужди и подкрепя застъпническите им инициативи

 

 

Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ (СБХБ) отбелязва успешния финал на проекта си „Младите застъпват“ с информационно събитие в зала София на Хотел Метрополитън, София на 25.06.21 от 10 часа.

 

Целта на „Младите застъпват“ бе да помогне на децата със спина бифида и хидроцефалия да излязат от ролята на уязвима група и да ги насърчи да упражняват правата си като граждани и пълноценни членове на обществото. В проекта участваха 20 деца и родителите им от цялата страна.

 

„Младите застъпва“ стартира през ноември 2019 с интензивно обучение в подкрепа на младежката гражданска активност. Петдневната програма обхвана усъвършенстване на личностни умения; запознаване с понятия като дискриминация, човешки права, застъпничество; овладяване на инструменти за гражданско участие и  безопасно поведение в интернет.

 

Обучението бе последвано от 16 месеца реална застъпническа работа за каузи, избрани от самите деца. Разделени на 3 отбора, децата преминаха през всички фази на затъпничествто – от избор на проблем, през поставяне на цели до конкретни застъпнически действия.  Този път извървяваха заедно, подкрепяни от свой ментор чрез регулярни екипни срещи и лични консултации.

Трите отбора деца работиха по различни каузи:

  • Отбор Промяна работи за изграждането на площадка за тийнейджъри. Децата правиха проучвания и анализи, изготвиха предложения до местната власт и организираха конкурс за есе;
  • Отбор Запад популяризира спорта сред хората с увреждания чрез личен пример и множество клипове, в които децата показаха как спортуват;
  • Отборът на СМЕЛИТЕ (Виртуален екип) избра темата за психичното здраве. Те подготвиха клипове, в които насърчават положителното отношение към живота, създаването на приятелства, участието в доброволчески инициативи и дейности по интереси, като стратегии за устойчивост по време на кризи.

 

Постиженията на децата са публикувани в YouTube канала на „Младите застъпват“, с повече от 60 клипа в подкрепа на детското застъпничество. Там децата-застъпници могат да намерят полезни видеа с практични насоки как се снима влог, как се правят анализи, подготвят анкети, пишат писма с предложения до институции и др.

 

Проектът „Младите застъпват“ се изпълнява в партньорство с Норвежката асоциация за спина бифида и хидроцефалия и се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани България.

 

 

Петър от Отбор Запад

„Научих се да говоря свободно пред публика и пред камера. Друго, което научих, беше да бъда още по-мотивиран и да не се отказвам. Голямо вдъхновение получих от хората от Норвегия със спина бифида, с които се запознах на обучението“

 

 

 

Тони Иванова – ментор на Отборът на СМЕЛИТЕ

„Създадохме доверителна връзка и сътрудничество между децата от сдружението. Те вече сами провеждат видео срещи в групата, дори менторът да не е на линия. Много повече осъзнават своята роля в нещата, които им се случват. Осъзнават, че могат да си бъдат подкрепа. Проектът е само начало на работата ни с младежите в сдружението. Ползата от „Младите застъпват“ ще я виждаме напред в годините!

 

 

 

На 25.06.21 децата участници в „Младите застъпват“ и екипът на сдружението ще представят резултатите пред представители на неправителствени организации, институции и приятели.

 

 

 

За повече информация по темата или интервю с екипа на сдружението, може да се обърнете към Славея Костадинова на телефон 0887297122 или [email protected]

 

 

Полезни връзки:

Страница на „Младите застъпат“: www.sbhb.org/mladite

Страница на сдружение СБХБ: www.sbhb.org

Фейсбук страница на сдружение СБХБ: https://www.facebook.com/sbhb.org

Канал на Младите застъпват в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCnfHsQMMAuWn0QmgkSjHonw

Норвежка асоциация за спина бифида и хидроцефалия: www.ryggmargsbrokk.org

Фонд Активни граждани България: https://www.activecitizensfund.bg/

Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство: https://eeagrants.org/

 

Премини към: