Ортези - споделете опит и мнение

10 posts / 0 new
Last post
Antoaneta Ivanova
Ортези - споделете опит и мнение

Здравейте, налага се да правим ортези на сина ми- 4годишен със Хидроцефалия и Дцп.
Спастичен му е повече десният крак и след прекарани тежки боледувания и засилен растеж, му се засилва спастиката и стъпва на пръсти с този крак.
 Решила съм да поръчвам ортезите във фирма Вип-плюс, имах и други варианти, но отпадат ,понеже той не може да понесе пътувания. И във Варна само тази фирма намерих ,която да може да направи въпросните ортези.
 Моля да споделите мнение къде сте изработвали, включително и в чужгбина. Както и ме интересува добре ли бяха направени, имахте ли ефект и какъв, как ги понесе вашето дете - дали денонощно са стояли на кречетата и други подробности по живота с ортези.
 Също и цената на ортезите и съпътстващите прегледи и дали сте получили отнякъде финансиране за тях.
 Благодаря ви предварително

Даниела
Здрасти.

Здрасти.
Моето дете е със спина бифида и хидроцефалия. Той е ползвал през по-голямата си част от живота ортези или шини или някъкви помощни средства и така продължава и до ден днешен. Това което мога да споделя като опит от фирмите в България, които изработваха на синът  ми помощните средства мога и днес и нощес да бълвам огън и жупел включително и въпросната фирма "Вип Плюс". Сега ще обясня защо? Значи предполагам , че за разлика от нас при вас има сетивност и чувствителнос т на краката при нас това нещо е намалено а и на места го няма хич така и на стъпалата .  И когато се наложи да използва нощни шини така ги изработиха , че непредвидиха контрактурите на коленете съответно и на глезенните стави и това оказа влиание като притискаше петата на крачето към непотплатената пласмаса /въпреки че слагах чорапи памук или там нещо мекичко за да намали натиска/ образуваха се мазоли и когато помолих да обърнат внимание ми обявиха че шините са станали вече малки а те бяха само на 2 седмици. Наложи се да посетим хирург за да оправи раните от мазоли и до там приключих с дилемата " Вип Плюс".
Моя приятелка пък детенцето и е с ДЦП и мнението и беше противоположно на моето.
В Стара Загора идва проф. / Бруно ортопед/ той работи съвместно с фондацията на Маги Малеева и помагат на дом за дечица с увреждания паралелно с това идва да преглежда и деца в София в Център Деца с проблеми в Развитието /това се случва на няколко месеца веднъж/. Той преценява състоянието и съответно изработва и помощни средства които са скъпички но немога с точност да ти кажа колко/но ако проявиш интерес можеш да звънеш в ценър деца с проблеми в Развитието и да разбереш кога пристига и къде преглежда/.  Тук при нас има фирма за изработване на помощни средства "Ортотех"/провери дали не идват и при вас или нямат някъкъв офис/  неин управител е д-р Гюров той подобри изработката на шини като ги прави по модел на проф. Бруно . амите шини съм ги виждала изглеждат много добре подплатени са, но не сме ги ползвали/ този новият вариант /тъй като синът ми вече се беше сдобил с шини и ортези от Австрия.
Там ни заведе естественно проблема около изработката на ортези в България. Разликата в обслужване изработка е огромна    . Ефекта който оказаха при него е ,  не влуши състоянието на краката и съответно подобри стоиката на гърба. При него има и шини за глезенни стави които ги носи денонощно и тапалата си стоят прави  на 90 градуса преди това забиваше пръстите и стъпалото отиваше в шпиц сега когато сваляме шините за по голям период от време пак се изкривяват . Във Виена където бяха изработени ни обясниха , че носенето на къси шини за глезените ще се наложи евентуално до 17 годишна възраст тъй като се предполага че до тогава човешкия крак ще расте по малко . Ортезата за изправено полужение при синът ми е за да може да стои за част от деня изправен тъй като той се предвижва с инвалиден стол . Наложително е да я ползва тъй като по този начин натоварва костите на краката с тежеста на тялото си и по този начин те укрепват , полезно е също за останалите органи за да може те да се развиват . огато е седнал това няма как да стане тъй като органите са му притиснати. Ти искаш да знаеш и цената -много са скъпи помощните средства в развитите европейски държави само мога да ти кажа че са в хиляди и то евро. При нас финансирането дойде от Център "Фонд за лечение на деца" . Има статия за него както и сайт на който можеш да провериш реда за кандидатстване. Това е едната от фирмите в която ни изработиха шините за глезени и вертикализиращато ортеза www.pohligtappe.at

Даниела
Другата фирма е: http://www

Другата фирма е: http://www.bstaendig.at/bstaendig-4-kids.html

Даниела
http://www.orthoteh-bg.com/bg

http://www.orthoteh-bg.com/bg/tradenetwork.html Това пък е на ортотех ,но нямат във Варна представителство .

ViTo
www.neoprot. sk

www.neoprot. sk
За шини, ортопедични обувки и др. подобни... Но за цена нямам представа. Само обувки сме купували от там, но колко струват шините не знам...

ViTo
www.neoprot.sk  
Antoaneta Ivanova
Благодаря че сте писали.

Благодаря че сте писали.
Ние сме посещавали д-р Бруно в Стара Загора миналата година за консултация. На прегледа беше и д-р Гюров. Тогава се зачудиха дали изобщо ни трябва шина, евентуално нощна само ,но казаха, че може да ни я направят  в София при Гюров и по пощата да ни я пратят, ама сами си поемаме отговорност,ако нещо се окаже неточна ??? Другият вариант беше да отидем пак след 3мес. там да ни я правят, но това означаваше още едно пътуване, което детето ми не може да понесе за съжаление.

teobg
Здравейте,

Здравейте,
Аз не съм сигурна 4е тук е мястото... но да попитам. Някой да има некъде из килерите вертикализиращи шини за бебе 80 см?
Много ще съм благодарна

ViTo
Веси пита ли я вече? Нашите

Веси пита ли я вече? Нашите бяха при нея, но може вече да ги е дала на някой друг, и да може да ги открие ;-)

teobg
Знам ViTo... ама не са там

Знам ViTo... ама не са там ве4е:)