Външни катетри

10 posts / 0 new
Last post
Biby
Външни катетри

Аз пак имам въпрос...сега ме вълнуват катетрите.Една лекарка ми сподели за някакви силиконови катетри/външни/  , които били като презерватив и спрямо големината на пишата се купува определен номер.Обаче тук ги нямало, става въпрос за Германия.Даде ми името на фирмата/марката на самите катетри, ако някой се интересува мога да ги напиша тук.Въпросът ми е дали някои  от вас ползват външни катетри и как точно се прави процедурата, защото не ми стана ясно от въпросната лекарка....

Vesi
Здравей,ние от един месец

Здравей,ние от един месец ползваме катетри за еднократна употреба,може и външни да се наричат.
Бяхме на урологични изследвания в град Линц  Австрияи след като ни направиха видеоуродинамика и бъбречна сцинтиграфия ни назначиха кататеризация 4 пъти на ден.
От там ни дадоха катетри,стерилни марли,овлажняващи гелчета и дезинфектант да си имаме за един месец напред.Всички неща са много хубави и с тях кататеризацията е много лесна,но за съжаление катетрите са много скъпи и немога да си ги позволя,дезинфектанта за моя радост се предлага в БГ,но овлажняващите гелчета са ми още проблем.
Намерих във  Велико  Търново една фирма производител и сега ги вземам директно от тях.Не са лоши катетрите,доближават се до качество до едни от тези,които ми дадоха от болницата и са на доста сносна цена.
Утре ще ходим на преглед при уролог,който при предварителния разговор ми каза,че касата поема катетрите,дано наистина да е така.
Утре ще пиша пак.

Slaveia
Vesi, много добри новини.

Vesi, много добри новини. Пиши какво е станало след консултацията, но в темата за катетаризацията.

Иначе това, за което говори Biby не са точно катетри, тъй като не влизат в пикочния канал и наистина се прилагат само за момчета, поради видимите анатомични различия между двата пола :)

Другата разлика спрямо катетрите е, че този продук, подобен на презерватив с торбичка, по никакъв начиин не спомага изпразването на пикочния мехур, нито "пази" бъбреците. 

 

Сложила съм линк към страницата на един от големите производители на подобни пордуктии, където е описана употребата.

http://www.coloplast.com/products/urologyandcontinencecare/conveenoptima/userguides/?PagePos=4

 

Не съм сигурна, че изобщо ги има на българския пазар, както и че могат да се поръчват онлайн.

ViTo
Здравей! Ако наистина става

Здравей! Ако наистина става въпрос за катетри-кондоми не разбирам защо са ви ги препоръчали? И по-точно коя лекарка? Хубаво е да напишиш фирмата и модела на катетрите, за които говориш, за да не се получи объркване. От това, което аз знам за катетъризирането и проблемите при нашите деца никога до сега и никой лекар/лекарка никога не са прпоръчвали такъв вид катетри поради простата причина, че те нямат приложение при нашите деца. Ако искаш прегледай пак, тук на нашата страница, в „Основни факти“ темата за „Тазовите резервоари“ има много подробна и добре подбрана информация. Има пордробно и ясно  описание как се прави катертъризация при мъже и жени. Но естествено само от прочетенето не е никак лесно да се справиш с това, а е хубаво и лекаря/лекарката, която ти предписва катетрите да ти покаже това и да те остави в нейно присъствие да направиш това, за да си по-сигурна.

Biby
Не съм била достатъчно ясна

Не съм била достатъчно ясна.Лекарката, която ми каза за този вид катетри/същите, на които е даден и линка по-горе/, е педиатърка, но при нея попаднахме съвсем скоро след като малкия беше болен от вирусна ихфекция.Като се заговорихе за тези неща  тя ми каза, че съпругът й , който скоро е претърпял някаква травма ги използва.Но най-вероятно стават за възрастни, но не и за деца.
Извинявам се, ако съм подвела някой с грешна информация.

Slaveia
Не мога да се съглася, че са

Не мога да се съглася, че са изцяло неприложими за неврогенен пикочен мехур и хора със спина бифида.

Важно е обаче да сме наясно, че този продутк не е заместител на катетъра, а по-скоро на пелените и памперсите. Би трябвало да е по-удобен за момчетата, защото при него би трябвало да я няма неприятната миризма на урина, кожата няма да се подсича от непрекъснатата влага и смяната изглежда по-лесна, особено ако си на количка.

Някой има ли идея все пак как се казва това нещо или опит с него?

ViTo
Тези катетри не са подходящи

Тези катетри не са подходящи/приложими при хора със инконтиненция (каквито са също и нашите деца), тъй като те не усещат „момента“, в който трябва да го поставят. Тези кондоми-катетри са само за мъже/момчета, а от там и наименованието им. Евентуално, ако след някаква операция или подобрение се появи чувствителност (контрол на изчишкването), то тогава може да се ходи и по естествения начин до тоалетна, ако е усвоен трансфера от инвалидната количка на седалото и обратно. Поради тази причина тези катетри са за хора (както е казала и педиатърката на Биби) претърпели някаква травма (катастрофа, инсулт и др. подобни), но не са парализирани изцяло и урологично не е засегнато нищо /един вид за улеснение на мъжете по време на възстановителния им период/. Те не са приложими при жени/момичета поради специфичната им форма и не са заместители на памперсите. Наричат се катетри тип „кондом“. Ето и една статия за катетъризирането на бълг. език, но мисля, че информацията на нашата страница е по-достъпна и актуална.
http://bulnoso.org/pdf/BulNoso_2004_2.pdf
Статията е на г-жа Силвия Шиндлер-Фрай от стр.18 до стр. 23.
И още нещо, за което трябва да се внимава: повечето катетри тип „кондом“ са латексови (ако някой реши за нещо да ги изпробва) и винаги трябва да избираме друг вид кактетри-от други материали!

ViTo
Един цитат от тук, стр. 92

Един цитат от тук, стр. 92:
http://bulnoso.org/pdf/BulNoso_2010_1-2.pdf
7. У потреба на катетри-презервативи за
краткотраен дренаж (с честата им
смяна, например ежедневно, могат да
се избегнат усложнения), както и гри-
жата за гениталиите. Кондомът тряб-
ва да бъде отстранен при първите
признаци
на зачервяване или мацерация.
Употребата на катетър-кондом за 24
-часови периоди да се избягва и през
нощта да се използват други методи,
като памперси или абсорбиращи кърпи.
Като това разбира се не се отнася конкретно за пациенти със спина бифида, а е общо за този вид катетри.
Статията е: Превенция на нозокомиални
инфекции на уринарния тракт
Л. Делева*
Старша медицинска сестра – Първо отделение на КАИЛ,
УМБАЛ „Св. Анна”, София,
стр. 90-94!!!
 

ViTo
Още литература по темата:www

Още литература по темата:
www.bam-bg.net/pages/Guide_06.doc
И в това издание има няколко полезни статии за през свободното време... Ха-ха-ха-ха-а-а...
http://www.medinfo-bg.com/gp_pdf_bucket/Broj10_7.pdf
 

Slaveia
ViTo, Благодарим ти за

ViTo, Благодарим ти за изчерпателната информация! Страхотна си!