Летен лагер: Дряново 2018

И през 2018 година събрахме семействата на деца със спина бифида и хидроцефалия от цялата страна на четиридневен лагер от 5-ти до 8-ми септември. Сборният пункт беше в  хотел ВСК Кентавър в Дряново, а през дните на лагера показахме на децата забележителности от централната част на Северна България. 

За организацията изключително помогнаха местните Николай Пенчев и Велислава Неделчева, родители на прелестната Велизара.  Те избраха и предварително обходиха всяка забележителност планирана в програмата, за да се увреят, че местата са достъпни и ще бъдат интересни за децата. Благодарим Ви за усилията и отделеното време, скъпо семейство!

С радост заявяваме, че тази година в лагера участваха семействата на 18 деца със спина бифида и хидроцефалия от цялата страна. За първи път събираме толкова голяма група. 6 от смейествата не бяха идвали преди на наши срещи и лагери.

 

Опитахме се да подготвим инетерсна спортна и културна програма. Чрез провеждане на ежегодните ни лагери целим да насърчим неформалното общуване, създаването на трайни приятелства и мрежа за подкрепа. Друга цел, която си поставяме е да представим на децата и семейставата им различни алтернативи за спорт и активни занимания през свободното време, каквито често им липсват.

Първия ден децата имаха възможност да яздат различни коне в базата в Арабанаси. За някои от децата хипотерапията и заниманията на кон са част от обичайната им терапия, а за други са миг на уникална емоция от движението и общуването с животното. И за двете гурпи удоволствието е голямо!

В Деня на съединението посетихме Дома на хумора и сатирата в Габрово и изнесената в него експозиция на Музейко. Заедно със смеха и забавата от габровските шеги, успяхме да запалим искрата на знанието в някои бъдещи откриватели.

Следобеда прекарахме в плуване и игри на открито край басейна. Родителите имаха възможност да обсъдят едни с други предизвикателсавата, които са преборили последната година и да дадат идеи за бъдещи инициативи на сдружението по време на проведеното Общо събрание.

 

На 7-ми септември предиобед посетихме етнографския музей на открито "Етър" до Габрово. Разглеждахме занаятчийски работилници от цял свят, помагахме в изработването на глинени съдове, играхме хора, ядохме мекици и захарни петлета. През това време част от бащите от групата подготвяха скарата за обяда на поляна в близост до Соколския манастир.

С питателна храна и свеж въздух децата успяха да си отпочинат и да съберат сили за следващата част от програмата: „Въвеждащо обучение по темата за правата на човека“ от адвокат Анета Генова. Това на вид страшно и сиво занимание се превърна в любимия момент от лагера за много от децата. С много цвят, пастели и бои, рисуване с пръсти, смях и споделяне на мечти върху листа, без ограничения, но с уважение и обич едни към други, децата ни демонстрираха какво общество можем да бъдем и какъв живот бихме могли да живеем заедно.  Използвайки методите на експресивната арт терапия Анета даде прекрасен урок на всички ни!

За последната вечер от лагера програмата предвиждаше карнавал. Деца и родители се събираха в рестарнта облечени в специални костюми и страхотно настроение, за да посрещнат първата изненада за вечерта – илюзионистите от екипа на Йордан Белев. Магия, музика и танци, игри и усмивки – така премина вечерта. Родителите с болка опознаха съвременния български хип хип и поп, но пък танците бяха щури и всички се забавляваха от сърце до малките часове.

На следващата сутрин партито продължи с рождения ден на вече 10 годишната Тимшел. Торта и свещички, малко игри, много прегръдки и последни думи за „довиждане“. Имаше и сълзи....

Всички вече очакваме с нетърпение лагера през следващата година. Чуха се предложения за разходка с корабче по Дунав и за Ягодинската пещера, част от която вече е достъпна за колички.

 

Благодарим на всички, които ни подкрепиха и направиха този лагер възможен!

 

Разходи за осъществяване на лагера:

Настаняване и храна: 7620 лв

Такси за музеи: 80 лв

Материали: 400лв

Общо: 8100 лв

 

Повече снимки може да намерите на фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/sbhb.org/