Тривентрикулостомия

4 posts / 0 new
Last post
JeMi
Тривентрикулостомия

Здравейте,
Интересувам се от всякаква  информация относно тривентрикулостомията - къде може да се направи, кой, изобщо всичко. Информацията, до която успях да достигна е изключително оскъдна.
Ако някой познава човек, чието дете е било подложено на такава интервенция ще съм благодарен да се свърже с мен. Всякаква информация ще бъде от полза.
Някой познава ли човек, на който е правена ревизия на шънта? Може ли да сподели опит?
Благодаря предварително на отзовалите се.

Slaveia
JeMi, операцията се прави от

JeMi, операцията се прави от няколко години в България. Знам че е подходяща за по-големи деца и възрастни (не е за новородени и малки бебета до 18-24м). Не е подходяща при всички пациенти, но е добра алтернатива на шънта - не се поставя чуждо тяло и няма риск от инфекция. Понякога обаче резултатите не са добри и въпреки всичко се стига до поставяне на клапа. 

Другото, което знам е, че изисква изключителна прецизност на изпълнение и е важно операторът да има голям опит, дори всекидневен.

И аз не знам да я правят често у нас.Чувала съм за няколко деца и всички те са оперирани в Иван Рилкси. 

Последния случай беше с по-голямо момите, но още не е ясно дали ще се наложи ли да се постави клапа или не, тъй като симптомите на хидроцефалията се бяха върнали седмици след процедурата. 

Лекарите изписват някакви консумативи за операцията, които не знам какви са (?????), но за деца се покриват от ЦФЛД.

Доста оскъдно от моя страна. Дано пише някой по-запознат!

JeMi
Благодаря Славея,

Благодаря Славея,
Можеш да ми кажеш някакво име на лекар, който се занимава с такива операции? По отношение на самата технология знаеш ли дали се ползва съвременна апаратура за самата операция?

Даниела
На моя позната детето също

На моя позната детето също беше оперирано по този начин в болница "Иван Рилски", тъй като с многобройните клапи които смени вечно имаше някъква инфекция. След тази операция извършена от доц. Кирил Георгиев и неговия екип детето няма проблем. Не се прави често точно защото е необходимо прецизна преценка на състоянието на пациента.