БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК

Фактори, за които се счита, че могат да увеличат риска да имате дете със спина бифида или друг дефект на невралната тръба. Превенция при рискова бременност.

 

 

Спина бифида е най-често срещаният дефект на невралната тръба, в следствие, на който гръбначният стълб остава ненапълно развит. Конкретните причини за спина бифида остават неизвестни. Науката счита, че това са комбинация от генетични фактори, фактори на външната среда и недостиг на фолиева киселина у бъдещата майка (недостатъчен дневен прием или неспособност за усвояване на фолата от организма). В ход са научни изследвания, които целят да разкрият в детайли причините за появата на спина бифида. Това което знаем със сигурност към момента, е че приема на фолиевата киселина не може да предотврати всички случаи на спина бифида, но може да намали риска до 75%.

Най-разпространената теория относно причините, които водят до спина бифида предполага мултифакторно унаследяване в съчетание с външни за бременната жена въздействия. Към днешна дата науката не може да даде детайлни отговори на много от тези въпроси, но все пак са ни известни някои фактори, които увеличават риска от спина бифида:

  • Предишна бременност, засегната от спина бифида или друг дефект на невралната тръба. В този случай риска се увеличава с 20-50 пъти;
  • Бъдещата майка е родена със спина бифида;
  • Фамилна история. Случай на спина бифида при роднини – братя, сестри, родители, баби и дядовци, лели, чичовци, братовчеди;
  • Инсулино-зависим диабет при бъдещата майка;
  • Употреба на лекарства против епилептични припадъци от майката;
  • Медицински диагностицирано затлъстяване при майката;
  • Расова и етническа принадлежност – Спина бифида се среща по-често при европеидната раса в сравнение с афро-американците и при хората с латиноамерикански произход, в сравнение с тези с не-латиноамерикански произход;
  • Излагане на висока температура в ранна бременност на бъдещата майка, в това число треска придружена от висока температура, посещения на сауна и пр. (действието на този фактор се предполага, но не е доказано недвусмислено);
  • Излагане на радиационно облъчване (действието на този фактор се предполага, но не е доказано недвусмислено);
  • Излагане на бащите на действието на хербицид, наречен Агент Оринж, използван от армията на САЩ във виетнамската война (действието на този фактор се предполага, но не е доказано недвусмислено).

 

 

Когато жената има вече дете със спина бифида или е имала бременност засегната от спина бифида, рискът при следваща бременност се покачва до 1 на 35. В общия случай рискът е 1 на 1000. И за тази група жени казаното по-горе важи със същата сила - допълнителният прием на фолиева киселина е единственият начин за намаляване на риска  до 75%. Приемът трябва да започне поне два месеца преди забременяване и да продължи до края на дванайстата седмица от бременността. Разликата е в дозите. В случай на дете или бременност, засегната от спина бифида, медицинските специалисти препоръчват доза 10-12 пъти по-високи от стандартната. Тази група жени трябва да приема таблетки по 4-5 мг фолиева киселина на ден за оказания период. Толкова високи дози се предлагат само по лекарско предписание след консултация с личния лекар или гинеколог.

 

От друга страна, самостоятелни таблетки фолиева киселина от по 4-5 мг на българския пазар се намират изключително трудно. Най-често жените са принудени да приемат по 10-12 таблетки дневно от най-масово предлаганата разфасовка от 0,4 мг.

Съвет към жените, на които се препоръчват по-високи дози фолиева киселина от 4 – 5 мг: Някои производители предлагат фолиевата киселина в комбинация с други добавки като витамин В12, калций, желязо или др. В случай, че сте избрали комбинирани таблетки, задължително информирайте вашия лекар. Дори фолиевата киселина да се счита за безвредна в 10 пъти по-голямо количество от препоръчителното, то натрупването на другите вещества като желязо например, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

 

 

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

В част от материалите по темата „Фолиева киселина“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в САЩ и Ирландия и Шотландия, както и от сайта на Национална генетична лаборатория и следните научни проучвания:

1.      Folate Deficiency Is an “Imminent Health Hazard”, Causing a Worldwide Birth Defects Epidemic, Godfrey P. Oakley, Jr.*, Department of Epidemiology, Rollins School of Public Health, Emory, University, Atlanta, Georgia, Received 21 September 2003; Accepted 23 September 2003

2.      International retrospective cohort study of neural tube defects in relation to folic acid recommendations: are the recommendations working?, Erickson, Stein Emil Vollset, Pierpaolo Mastroiacovo, Beverley Botting, Guido, Lorenzo D Botto, Alessandra Lisi, Elisabeth Robert-Gnansia, J David, Janine Goujard, Scarano, Csaba Siffel, Julia Metneki, Claude Stoll, Richard Smithells, Irgens, Bob McDonnell, Paul Merlob, Annukka Ritvanen, Gioacchino, BMJ 2005;330;571-; originally published online 18 Feb 2005

 

Благодарим за редакцията на Д-р Мария Матеева!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Премини към: