Работни срещи на представители на Сдружението с Община Варна

1 post / 0 new
Antoaneta Ivanova
Работни срещи на представители на Сдружението с Община Варна

Отварям темата, понеже през последните дни имахме възможност да проведем 3 срещи в Общината и да обсъдим проблемите си и възможните решения.
Първите две срещи бяха по наша инициатива Ивелина Станева и аз - АнтоанетаИванова - в канцеларията на дирекция Социални дейности, а на следващия ден със зам.кмет Лидия Маринова -там изложихме  проблемите по-долу описани.
 
Днес изненадващо кметът г-н Иван Портних обяви среща с родители на деца с увреждания и доставчици на соц.услуги. 
Поканиха ни в 12ч ,а срещата беше в 14ч.
Доволна съм, че напоследък бяхме обмислили нещата, и имах кратък план, в който обърнах внимание на всички основни проблеми и предложения за промяна.
Затова взех думата първа и ето какво  говорих от името на сдружението:
1. Детски градини - основен проблем това, че след приемането на детето  директорите отказват да посещава градина с мотива, че в група 30 деца, персоналът не може да се справи да обгрижва детето със специални нужди и не може да поеме отговорност за него.
Затова се иска от родителите да си търсят асистент от агенция Вижън или личен. Бройките и на двете програми не достигат. Казах, че в някои градини пускат майки вместо асистенти, в други отказват. Докато се намерят асистенти понякога минават месеци  и години ,в които детето не ходи на градина.
решение на въпроса: В градините вместо асистент от агенция,  при приемане на дете  със Соп ,директорът да назначава допълнителна бройка  помощен персонал, който да помага на децата относно физическо обгрижване - при мобилност, хранене ,обличане и тоалет. Обучението да си остава задължение на основния учител.
По наши проучвания делегирания бюджет на дете със Соп в специализираните градини и училища едвойно по-голям - над 4000лв,а ако са в масова градина или училище около 2000лв. Предлагаме бюджетът да върви след детето ,независимо от вида на градината и училището! Оттам ще дойдат парите за този допълнителен персонал. Отговори се че ще се направи това предложение.
Ресурсни учители- идват 2 пъти по 1час в седмицата - бройката е малка и нямат хора за заместване - когато някой от тях е в болнични с месеци услугата не се ползва!
решение: Да се увеличат бройките им ,колкото е възможно!
2.Училища: Недостиг на асистенти! Недопускане на майки в някои училища, които да придружават децата си. и опасност за децата от отпадане от училище.
/ Ивелина Станева, сподели техният случай и направи предложение поне да се издават разрешителни майката или друг роднина да присъства като асистент, щом община и държава не могат да осигурят. Друга госпожа от присъстващите също сподели че тя е била асистент на внучето си в детската градина, но абсолютно й отказват да влиза в училище с него./
Услугата социален асистент да остане валидна за  децата в училище, понеже и там има голям недостиг на асистенти!
Предлагаме да се назначат към всяко училище  помощник учители / в зависимост от нуждите и броя деца със Соп/, които да влизат в часовете ,в които има затруднения детето със Соп, и да му помагат ,адаптирайки материала.
Съответно също - бюджетът да върви с детето и оттам ще дойдат парите за заплатите на тези пом.учители.
 Споделих с кмета, че в две училища във Варна има изградени стаи за отдих на децата и одобряваме тази инициатива, която е от голяма полза за децата със Соп и за другите деца при конфликти и  преумора да могат да отдъхнат на по-тихо място.За тези стаи може да отговаря психологът на училището. Понеже стаите са по европейски проекти, предложих да насърчават училищата да пишат подобни проекти, да им пращат хора, които са запознати със срокове и изисквания, за да им помагат да ги напишат. 
3.Достъпна среда - по улиците - искаме тротоари с колчета против паркиране поне в районите на училищата!
Да има адаптирани тоалетни във всяко училище и детска градина със съответните ръкохватки, и хигиенни условия за катетъризация.
Да се ползват с ключ от децата със Соп.
Асансьори, и рампи със наклон ,който отговаря на изисванията!
Детските площадки - моля ,когато правите конкурси, да одобрявате пързалки с нормални стълбички с парапет , а не тръбни стълби, без парапет- защото са непригодни за децата с увреждания т.е - да не се гледа най-евтината цена, а пригодността на съоръженията. Също и противоударна настилка.
/друга майка се включи като предложи, да се поставя поне по един модул на детската площадка, специализиран за деца с увреждания/ Това кметът ме накара да повторя, и си записа съвсем надлежно - оказа се че предстои подмяна на 200 детски площадки в  града и може би тъкмо навреме казахме точно това !/
4.Рехабилитация: Децата с ДЦП имат право на 10дни в месеца на рехабилитация по ЗК, но няма никъде в града условия за качествена детска рехабилитация
решения: Предлагаме като начало поне в 3 здравни заведения примерно УМБАЛ СВ. Марина, Окръжна болница - ДКЦ ,и някоя в друг район да се изградят отделни зали за детска рехабилитация със съответно оборудване и условия за деца - вкл.да се прилагат игрови и нестресиращи съвременни методи за рехабилитация - примерно Бобат терапия и др.
Условия за плуване и плувна рехабилитация - в момента няма условия за това
решение: Предлагаме както в момента има общинска програма за здрави деца за плуване ,така да се направи  и за деца със специални нужди. Кметът попита как точно си представяме да се случи? Предложих на клубовете ,които провеждат плуване на деца със спец.нужда да им намалят съответните наеми за ползване на базата и така да се насърчат да провеждат тази услуга! По подобен ред е организирана плувната програма за здравите деца.
/Друга майка сподели, че води детето си на плуване в басейн Младост,където водата  е топла, но детето й вече е тежко и физически не може да го пренесе до басейна и да го пусне във водата, нужни са специализирани лебедки! Кметът най-категорично й обеща че ще оборудва басейните с такива лебедки, ако трябва каза че ще се консултира с родителите точно какво да се закупи като уред!/
Кметът записа абсолютно всичко, и каза че предложенията са навременни, има увеличение на бюджета за социални дейности, и ще съдейства максимално да се променят нещата в наша полза.
Други добри предложения, които се направиха - отварянето на услуги за младежите с ментални и физически увреждания, след завършване на училище;
Разкриването на услуга за деца с увреждания с един родител ,- място, където да се обгрижват при внезапна невъзможност да останат в семейството-примерно дълъг престой в болница ,както се е случило на майка на голямо дете и се  еналожило да плаща 600лв за хоспис,за да й гледат детето.Каза се че услугата е предвидена и ще я има. Едната къщичка, изградена в кв Изгрев по проекта за деинституционализация, ще бъде предвидена за деца от семейства с тежки увреждания, и 4 места за кризисно настаняване.
Създаване на социални предприятия с почасова заетост за тях.
Предложение -младежите които имат възможност да работят ,където може да се назначават в общински предприятия на 4часов работен ден.Да се направи европроект по този въпрос.
Въпрос относно благотворителниябазар за НПО-защо тази година нямаше и предложение да се направи по-често за тематичните празници-мартенски, великденски и коледен.зам.кмет Г-жа Маринова отговори, че поради ремонтът в спортна зала е нямало базар, но кметът поръча да се търси друго място и тези базари да се направят.
Предложение да се празнува 3 декември със концерт или някакво събитие където хората да се изявяват.Кметът одобри и се обеща  да стане.
Много важно предложение направи една майка - да се изпреварят нуждите и да се разкрие по-голям социален център ,в който да има различни услуги за различни деца по възраст и потребности. Както и рехабилитация.
Чудесното е, че отговориха че има проект за такова нещо в сградата на Супз където имало условия, и дори термална вода !, имало и възможност за еврофинансиране което през април започва и се чакала документация от държавата да прехвърли правото на собственост на Общината. В Пловдив имало в същата сграда изграден такъв хубав център и щели да посетят да видят как е направен.
Имаше въпрос за паркоместа за инвалиди и градския траспорт ,за звуковите сигнални устройства,за картите за транспорт-одобрени са и ще ги има с доплащане в зависимост от процента инвалидност,  има готов проект за спирки, които ще се изравняват по ниво с платформите на автобусите.
Предложение спортните бази на общината да могат да се ползват безвъзмездно не само от спортни клубове,но и от НПО за практикуване на спортове за деца с увреждания.
Предложение да има адаптирани тоалетни и на открито -в морската градина ,до плажа и т.н. Отговори се че почва ремонт на Морската градина, и ще има такива тоалетни.
Има закупени и още 3 микробуса за хора с увреждания,общо стават 5 които ще превозват по заявка хората и се предложи да им се удължи работното време за да може хората примерно и на театър да отидат.Сега работят до 15ч
Друго не се сещам ,но имаше доста хора на срещата и мисля че като цяло мина много добре, и има наистина надежда да се променят нещата в една добра посока. Разбира се едва ли всичко ще се случи изведнъж, но аз лично съм много обнадеждена и кметът каза че всеки може да внася сигнали и предложения и това им е от голямаполза, защото физически няма как да знаят из целия град какво се случва.
Предвижда се и създаването на Обществен съвет който преди бил съществувал под някаква форма,за определени НПО, но сега ще се направи за  всички хора с увреждания, и ще има представители от нашите организации там.
Това е накратко, Ивелина Станева, която също беше там, ако нещо съм пропуснала ,може да ме допълни. Благодаря й, защото първоначално идеята да отидем в Общината миналата седмица беше нейна. Ние отдавна го мислихме, ама сега се навързаха нещата.
Мисля, че съм изчерпала основните проблеми, но може да предложите нещо за следващата среща, която ще е на тема от рода "Комплексен подход при  обучението, здравеопазването и социалните дейности".