ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА И БРЕМЕННОСТ

 За фолиевата киселина като важен фактор за развитието на бебето

 

 

Множество са факторите, които могат да повлияят върху развитието на бебето през бременността и да доведат до лека или по-тежка форма на увреждане. Сред тях могат да бъдат посочени фамилна генетична предразположеност, прием на медикаменти и още десетки фактори от външната среда, с които бъдещата майка влиза в контакт. Приема на фолиева киселина не може да гарантира здраво бебе, но може да помогне. Фолиевата киселина или по-точно казано витамин В9, принадлежи към водоразтворимите витамини от групата В. Основната му функция е да подпомага деленето на клетките в организма. В9 е единствения витамин, за който е препоръчително да се приема в двойно по-големи дози по време на бременност, а липсата му може да се окаже критична за развитието на бъдещото бебе.

 

 

Дефектите на невралната тръба се оформят през първите седмици на бременността, много често още преди жената да знае, че е бременна. В тази връзка е препоръчително всяка жена във фертилна възраст да приема допълнителни количества фолиева киселина от 0,4 мг (400 микро грама) под формата на таблетки като се счита, че това ще намали до 75% риска от дефект на невралната тръба у плода. Фолиевата киселина  принадлежи към групата на водоразтворимите витамини, което на практика прави предозирането невъзможно с такива малки дози, тъй като организма се освобождава от излишните количества по естествен път. И все пак много жени остават неинформирани за това колко важна може да се окаже фолиевата киселина за живота на бъдещите им деца или просто вярват, че с тях това няма да се случи. Истината е че всяка жена в детеродна възраст е застрашена от това да има дете със спина бифида или друг дефект на невралната тръба. Добрата новина е, че все пак рискът може да се намали до 75% благодарение на приема на фолиева киселина – ако не непрестанно, през целия живот на жената, то поне преди забременяване. Планирана и информирана бременност и прием на фолиева киселина в периода 2 месеца преди забременяване до края на първия триместър от бременността, ще увеличат шансовете ви да имате здраво дете (според препоръките на Световната здравна организация).

Всяка една от милионите жени по света в детеродна възраст е заплашена от риска да има дете със спина бифида или друг дефект на невралната тръба. Всяка една! Към момента науката все още не може да предвиди преди настъпване на бременността кои жени ще имат дете със спина бифида. При до 95% от хората, родени със спина бифида липсва фамилна обремененост.

 

Спина бифида е най-често срещания дефект на невралната тръба, в следствие, на който гръбначния стълб остава не напълно развит. Конкретните причини за спина бифида остават неизвестни. Науката счита, че това са комбинация от генетични фактори, фактори на външната среда и недостиг на фолиева киселина у бъдещата майка (недостатъчен дневен прием или неспособност за усвояване на фолата от организма). В  ход са научни изследвания, които целят да разкрият в детайли причините за появата на спина бифида. Това което знаем със сигурност към момента е, че приема на фолиевата киселина не може да предотврати всички случаи на спина бифида, но може да намали риска до 75%.

 

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

В част от материалите по темата „Фолиева киселина“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в САЩ и Ирландия и Шотландия, както и от сайта на Национална генетична лаборатория и следните научни проучвания:

1.      Folate Deficiency Is an “Imminent Health Hazard”, Causing a Worldwide Birth Defects Epidemic, Godfrey P. Oakley, Jr.*, Department of Epidemiology, Rollins School of Public Health, Emory, University, Atlanta, Georgia, Received 21 September 2003; Accepted 23 September 2003

2.      International retrospective cohort study of neural tube defects in relation to folic acid recommendations: are the recommendations working?, Erickson, Stein Emil Vollset, Pierpaolo Mastroiacovo, Beverley Botting, Guido, Lorenzo D Botto, Alessandra Lisi, Elisabeth Robert-Gnansia, J David, Janine Goujard, Scarano, Csaba Siffel, Julia Metneki, Claude Stoll, Richard Smithells, Irgens, Bob McDonnell, Paul Merlob, Annukka Ritvanen, Gioacchino, BMJ 2005;330;571-; originally published online 18 Feb 2005

 

 Благодарим за редакцията на Д-р Мария Матеева.

 

Премини към: