АКО НЕ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА!

Ако до момента не сте чували за фолиевата киселина, тази информация е за Вас! Тя може да определи живота на бъдещото Ви дете!

 

Всяка жена, която може да забременее на теория, е изложена на практика от риска да има дете с дефект на невралната тръба, дори да не попада в рисковите групи, дори да живее здравословно, да спортува и да се храни пълноценно. Всяка жена е изложена на риска да има дете със спина бифида! Добрата новина е, че този риск може да бъде намален до 75% чрез приема на допълнителни количества фолиева киселина. По препоръка на Световната здравна организация (WHO), това трябва да започне поне два месеца преди забременяване и да продължи до края на първия триместър от бременността. С оглед на това, че голям дял от бременностите са непланирани, много обществени и здравни организации препоръчват на жените непрекъснато да приемат допълнително фолиева киселина под формата на мултивитамини или самостоятелни таблетки. Препоръчителната дневна доза и в двата случая е 0,4 мг (400 микро грама).  

 

 

Следващият параграф е насочен към всички, които са срещали диагнозата спина бифида в някоя статия за бременни жени, в предаване по телевизията или в листовката на някоя хранителна добавка. Повечето хора не знаят какво е спина бифида, а тези с по-висока обща култура и по-добра наблюдателност, които си мислят, че знаят какво е спина бифида всъщност нямат и бегла представа как тази диагноза в миг може да преобърне целия им живот. Спина бифида е вродена аномалия, която може да има сериозни последици върху здравето на бъдещото ви дете, а някои от формите не са съвместими с живота. Самият дефект се състои в непълното затваряне на задната стена на гръбначния стълб. Това заболяване не засяга само една или две функции в човешкото тяло и в повечето случаи пациентите се подлагат на мултидисциплинарно медицинско наблюдение и лечение през целия си живот. Намалена подвижност и чувствителност на долните крайници, развитие на хидроцефалия, гръбначни изкривявания, прогресивни контрактури на долни крайници, дислокация в тазобедрената става, остеопороза, липса или слаб контрол върху отделителната и долната част на храносмилателната система, чести урологични  и нефрологични инфекции, трудно и незарастващи рани по кожата са част от последиците, които могат да засегнат хората родени със спина бифида...

Нашата цел не е да сплашваме излишно, а да представим информация и факти, които да помогнат на вас и вашите близки да имате здрави деца.

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

В част от материалите по темата „Фолиева киселина“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в САЩ и Ирландия и Шотландия, както и от сайта на Национална генетична лаборатория и следните научни проучвания:

1.      Folate Deficiency Is an “Imminent Health Hazard”, Causing a Worldwide Birth Defects Epidemic, Godfrey P. Oakley, Jr.*, Department of Epidemiology, Rollins School of Public Health, Emory, University, Atlanta, Georgia, Received 21 September 2003; Accepted 23 September 2003

2.      International retrospective cohort study of neural tube defects in relation to folic acid recommendations: are the recommendations working?, Erickson, Stein Emil Vollset, Pierpaolo Mastroiacovo, Beverley Botting, Guido, Lorenzo D Botto, Alessandra Lisi, Elisabeth Robert-Gnansia, J David, Janine Goujard, Scarano, Csaba Siffel, Julia Metneki, Claude Stoll, Richard Smithells, Irgens, Bob McDonnell, Paul Merlob, Annukka Ritvanen, Gioacchino, BMJ 2005;330;571-; originally published online 18 Feb 2005

 

 Благодарим за редакцията на Д-р Мария Матеева!

 

Премини към: