НАДЕЖДА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ УРОЛОГИЧНАТА ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА СЪС СПИНА БИФИДА И НЕВРОГЕНЕН ПИКОЧЕН МЕХУР

В края на януари тази година нашето сдружение съвместно с инициативата „Спаси, дари на...“ изпрати писмо с покана за среща до министъра на здравеопазването, на която да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на урологичната грижа за деца и възрастни с неврогенен пикочен мехур в България, чрез закупуване на апарат за инвазивна уродинамика и поемане на разходите на катетри за еднократна употреба от НЗОК. Повече за инициятивата от януари 2013 може да прочетете ТУК. Въпреки, че получихме дата за среща, такава не се състоя заради оставката на предходното правителство.

 

След отложената среща изпратихме своето предложение до инициативата „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ с надеждата, че ще подкрепят закупуването на апарат за видеоуродинамика за деца в българска болница, така че изследването да е достъпно в страната ни. Към момента децата пътуват в чужбина на разноски на семействата си или с финансиране от Фонда за лечение на деца.

Добрата новина е, че от съвета към „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ потвърдиха, че апарат за инвазивна уродинамика ще бъде закупен в рамките на тазгодишната кампания. По предложение на доц. Буева, той ще е с още по-добри показатели от предложените от нас и ще позволява както диагностика, така и провеждане на терапия при деца с урологични проблеми. Очакваме в най-скоро време апаратурата да стане реалност за децата в България. Ще следим развитието и ще ви държим в течение кога и къде ще бъде закупен апаратът и по какъв начин ще бъде организиран достъпа до съответните изследвания.

 

На дневен ред остава проблемът с достъпа през НЗОК до катетрите, който засяга деца и възрастни с различни диагнози. Към днешна дата изпращаме ново писмо с предложение за среща до сегашните управляващи, на която да обсъдим възможностите НЗОК в най-кратки срокове да поеме разходите за катетри за еднократна употреба и съответните консумативи към тях за деца и възрастни с неврогенен пикочен мехур. Напомняме, че това е стандарт в урологичната грижа за деца и възрастни със спина бифида и хидроцефалия в ЕС, и че България не трябва да дискриминира своите граждани.

 

Надяваме се, че управляващите ще успеят да защитят интересите на най-уязвимите социални групи – децата и хората с увреждания, дори в условията на динамичната политическа обстановка и икономическа криза.

 

Писмото може да бъде изтеглено от линка по-долу:

Категория: