ГЛЕБ

По-долу ще намерите историята на осем годишния Глеб, трогнала хиляди по света и публикувана във в. Доктор през септември 2012. И въпреки, че автора нарича историята тъжна, в нея откриваме толкова силна любов, воля и жажда за живот, способни да сътворяват чудеса. Тъгата и болката се виждат лесно, навсякъде около нас, но ние ви съветваме да потърсите под пластовете в тази история куража и чудото на живота.

Благодарим на автора на статията, Люба Момчилова, за разрешението да я включим и в нашите Лични истории.

 

 

Когато едно момченце се появява на бял свят, специалистите не му дават дори година живот. Глеб Кислицин се ражда с вродена диагноза хидроцефалия. Родителите му обаче не се отчайват и решават да му дадат шанс да живее – да става, каквото ще стане! Бащата Сергей до ден-днешен не се отказва от сина си въпреки всички трудности, пред които е изправен. Всеки ден той извършва подвиг, който малцина могат да оценят. Сега момчето е на 8 години.

Ето неговата покъртителна история, натъжила хиляди хора не само в Русия, но и в целия свят.

Минало
В продължение на години Сергей Кислицин сам се грижи за 8-годишния си син Глеб, страдащ от рядка форма на хидроцефалия. Когато се разделят със съпругата му Татяна Малишева, решават, че момчето с голямата глава ще остане с баща си. Майката напуска семейството преди 4 години, защото не може да устои на проблемите: болно дете, непоносими условия на живот, липса на пари. Лекари препоръчват на бащата да остави Глеб в сиропиталище, но Сергей отказва, защото смята, че там за момчето няма кой да се грижи и то няма да оцелее.

Обиколката на главата на Глеб е 86 см. Момчето е неподвижно, мускулите му отказват да го държат, детето не може дори да стисне в дланта си палеца на баща си. Почти е загубило зрението си след токов удар в лампата, стъкло от която наранява очите му.

 

Настояще
Сергей се отдава изцяло на грижите за сина си. Те дори се преместват от Челябинск в Миас. В малкото градче въздухът е по-чист, Глеб по-лесно диша и се чувства по-добре. Живеят обаче в барака. По-ужасни условия на живот е трудно човек да си представи. В помещението няма нито топла, нито студена вода, само голи стени. Глеб спи на сгъваем стол. Смешно е, когато хора хленчат, дори без да са изправени пред проблемите на това семейство. Хладилникът е винаги празен, месо практически не ядат, защото не стигат парите.

На Сергей помага майка му. Тя седи с внука си, докато мъжът тича по задачи или временно намира някаква работа, за да имат пари за храна и лекарства. Но жената получава инсулт и не може да се грижи за Глеб. Да разходи с количката сина си и да го нахрани може само баща му. Пък и никой не го иска на работа. Семейството живее с инвалидната пенсия на детето и бабината пенсия. Глеб яде само добре смляна храна и пасирани плодове. Нуждае се от пари за скъпи лекарства.

В началото се справят, но парите все не стигат и Сергей решава да се обърне за помощ към сънародниците си. Бащата не иска да стои през целия си живот с протегната ръка и смята да започне работа като таксиметров шофьор на свободен график. Така ще може да се прибира по всяко време вкъщи, да храни Глеб, с нещо да помогне на майка си.

 

Бъдеще?!?
На момчето са направени две операции, които са помогнали донякъде, но не са се справили с болестта. Тогава бащата подава молба за разрешение за безплатна операция в Санкт Петербург. Отказано му е без каквито и да било обяснения. Нямаш пари – махай се!

Сега Глеб се подготвя за трета операция за намаляване на черепа. Бащата Сергей Кислицин, грижещ се сам за болното си момче, успява с помощта на добри хора да събере необходимите 190 хиляди рубли.

- Лекарите не дават никакви прогнози за изхода на операцията – с въздишка споделя таткото. - Последния път, когато черепът беше намален с 10 сантиметра – от 86 на 76 см, можеше да бъде и с повече, сърцето на Глеб не издържа и операцията трябваше да бъде спряна.

За съдбата на осемгодишното дете с диагноза хидроцефалия, жител на Миас в Челябинска област, научи цяла Русия и други страни след многобройни статии във вестници и телевизионни предавания

- Обади ми се по телефона дори африкански племенен вожд, на развален руски език разговаря с мен за сина ми - казва Сергей. - Той обеща да изпрати „корен на живота”, който да помогне на Глеб да оздравее и да се изправи на крака.

Почивка
Уникалното момче вече го чакат в елитна клиника в украинския град Трускавице, където ще го подготвят за операцията за намаляване на черепа. Специално място в тази подготовка играе уникален масаж.

- Масажът на езика и венците е необходим за развитието на говора – с мъка споделя Сергей Кислицин. - Логопедът каза, че има шанс синът ми да проговори.

В края на лятото Глеб заедно с татко си за първи път отиде на море – жителка на Швейцария е закупила билети за момчето и баща му и те бяха в един от известните курорти на Крим.

Операцията
В края на август тази година Глеб преминава контролен преглед при д-р Херман Юревич. Лекарят е доволен от състоянието на детето и потвърждава, че операцията все още е насрочена за ноември. Не се променя текущата задача - да се увеличи на теглото на момчето до 20 кг. Както е обяснено от специалиста, ако детето има ниско тегло, е трудно да понесе анестезия и има опасност да забравя думи или да изгуби усещането на крайниците си.

При тази операция на Глеб ще бъде премахната около 4 см тилна кост, което ще намали не само размера, но и теглото на главата. Що се отнася до прогнозите, те са предпазливи: „Поне се надяваме да му осигурим полуседнало положение. Операцията ще бъде трудна и рискована, предполагаемата продължителност е от около 12 часа.”

Премини към: