НЗОК все още не заплаща катетри

През октомври 2020 НЗОК обяви, че ще започне да покрива разходите за интермитентни катетри. След близо година все още Касата не заплаща катетрите. Ако и Вие се чудите защо, сте един от многото родители, които си задавт този въпрос. Някои от нас вече пуснаха запитване по мейла или на място в Касата и получиха отговор (Вижте прикачения файл по-долу).

Тайната е разкрита: НЗОК не заплаща катетрите, защото  самата НЗОК още не е изготвила указания за реда на предписание на въпросните катетри.

Пациентите за пореден път стават жертви на тежкия административен апарат, чиновническо безхаберие или умишлено бездействие, с които НЗОК си спестява разходи на наш гръб.

Може да помогнете като сте проактивни.

Призоваваме всички родители и пациенти, които имат интерес НЗОК да започне по-скоро да заплаща интермитентните катетри да отправят запитване към Касата кога ще се случи това. Може да им изпратите мейл на [email protected] или да го направите лично в РЗОК по места. Изисквайте входящ номер и не се притеснявайте да споделите с нас получените отговори.

Заедно с това, Ви съветваме да изисквате и съхранявате разходнооправдателните документи при закупуване на катетри. В последствие бихме могли да заведем иск към НЗОК за възстановяване на тези разходи.

Категория: